Constructia aparatelor electrice

Trimis la data: 2010-08-07
Materia: Electronica
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Olivia Barbu
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Definitii:Aparatul este un sistem tehnic care serveste la efectuarea unor operatii, la transmiterea sau transformarea energiei dintr-o forma in alta.Echipamentul este un ansamblu de aparate, dispozitive si mecanisme ale unei instalatii, masini etc. careia ii asigura functionarea.Instalatia este un ansamblu de constructii, aparate, masini care servesc la ndeplinirea unei anumite functiuni sau operatii.
Masina este un sistem tehnic format din organe solide cu miscari determinate, care serveste la transformarea unei forme de energie in alta sau in lucru mecanic sau caldura.

Cursuri similare:

1.1. Clasificarea aparatelor si echipamentelor electronice, AE si EE, (unele moduri de clasificare)
a)dupa destinatie:de uz profesional, avand caracteristici tehnice si constructive superioare: aparate electronice de masurare si control de laborator si industriale; aparate electronice si echipamente electronice pentru medicina; echipamente complexe pentru telecomunicatii si radiocomunicatii; instalatii complexe de emisie-receptie prin sateliti, calculatoare profesionale.

De uz general, destinate marelui public: receptoare radio sau de televiziune, video - magnetofoane, magnetofoane, casetofoane, video - casetofoane, player-e de compact discuri, combine (combinatii ale celor dinainte), microcalculatoare, calculatoare de birou sau de buzunar, ceasuri electronice etc.

b)dupa modul de utilizare:
i€­stationare, care depind de locul de amplasare prin functia realizata, sursa de energie;transportabile: i€­mobile, care sunt amplasate pe automobile, nave fluviale sau maritime, material rulant pe calea ferata, tehnica spatiala; portabile, care sunt alimentate la baterii si pot fi transportate de fiinte umane sau de animale.

c)dupa volumul productiei:
i€­productie individuala (unicate), care sunt destinate unor operatii speciale si sunt foarte scumpe (pe masura ce se ieftinesc tehnologiile, productia unicatelor depinde numai de destinatia speciala si mai putin de pret);productie de serie, in care volumul productiei are valori medii (se raporteaza la numarul populatiei tarii sau pietei respective);productia de masa, cu volum mare (exemplu: ceasuri electronice).

In general, in productia individuala, se fabrica un singur exemplar sau un lot (numar de produse lansate simultan in productie) de cateva exemplare, la intervale mari de timp (la comenzi speciale). In productia de serie se fabrica loturi mari la intervale de timp determinate de necesitati obiective. In productia de masa se fabrica produse in cantitati foarte mari, in mod continuu (intr-o perioada lunga de timp), cu producerea ritmica a produsului finit (produse permanent solicitate).

1.2. Etapele realizarii unui aparat electronic (produs nou)
Acestea sunt urmatoarele:
a.Studiul tehnico-economic, act de conceptie la nivelul caruia se rezolva urmatoarele probleme: stabilirea unei solutii de principiu pentru functionarea produsului nou (schema bloc functionala);precizarea unor materiale sau tehnologi necesare fabricatiei produsului nou;i€­dezvoltarii eventuale ale unor capacitati de productiei;
i€­necesitati interne, posibilitati pentru export;i€­programarea asimilarii produsului nou, s.a.

b.Studiul de marketing precizeaza unele conditii specifice sub forma unor parametrii ai produsului nou si care caracterizeaza: gradul de saturatie la pietei, segmentarea pietei, corelarea unor functii ale produsului cu necesitatile utilizatorului etc., sau impune unele criterii de selectie a variantelor specifice dependent de restrictiile impuse in abordarea unei anumite strategii de marketing.

c.Tema de proiectare, act decizional care concretizeaza, pe baza datelor oferite de studiul tehnico-economic si cel de marketing, varianta care va fi comandata proiectarii. Tema de proiectare pre-cizeaza in principal urmatoarele:destinatia si conditiile de exploatare ale produsului nou;
i€­caracteristicile de baza ale produsului nou;
i€­cerintele principale constructive si functionale ale produsului nou;
i€­parametrii garantati ai produsului nou;
i€­standardele si normele interne in care se incadreaza produsul nou (daca nu exista, se elaboreaza noi standarde sau norme interne);
i€­indicatori tehnico-economici si exploatare ai produsului nou;
i€­cantitatile de fabricat;

d.Proiectarea tehnica, (pentru inginerii electronisti este electrica), in care se porneste de la solutia de principiu stabilita prin studiul tehnico-economic, se proiecteaza o schema bloc care se detaliaza succesiv pana la nivelul circuitelor elementare. Aici intervin cateva aspecte si anume: unele blocuri functionale se pot realiza cu circuite integrate specializate, la care, practic se preia din cataloage scheme de aplicatie necesara;

Exista firme specializate care produc si furnizeaza blocuri ca subansambluri tipizate cu marimi de intrare si respectiv, iesire unificate; firma producatoare a produsului nou trebuie sa utilizeze, pe cat posibil, subansambluri anterior proiectate si aflate in fabricatia proprie (motive economice). In cazul in care produsul nou presupune activitate de proiectare electrica, intervin inginerii electronisti specializati in proiectarea circuitelor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.