Constructii civile

Trimis la data: 2009-09-15
Materia: Constructii
Nivel: Facultate
Pagini: 234
Nota: 4.30 / 10
Downloads: 4
Autor: Geanina
Dimensiune: 12092kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Curs despre Constructii civile
Introducere in teoria si tehnica constructiilor
O parte insemnata a activitatii pe care o desfasoara societatea, pentru transformarea naturii si asigurarea conditiilor de existenta, are ca scop realizarea de constructii. Din cele mai vechi timpuri oamenii au fost nevoiti sa execute adaposturi si treptat numeroase alte tipuri de constructii, din ce in ce mai complexe si mai perfectionate.

Cursuri similare:

Curs despre Constructii civile
In ansamblu, productia de constructii cuprinde obiecte fixe pe teren, care se deosebesc astfel de celelalte produse realizate de societate. Orice obiect - un scaun, un aspirator, o masina etc. - este produs intr-o unitate specializata. Aceasta fabrica este fixa, pe cand produsul, care pleaca spre cumparatori, este mobil. In industria constructiilor lucrurile se petrec invers: fabrica de case - santierul - este mobil, in timp ce produsele realizate - constructiile - raman fixe.

1.1. Clasificarea constructiilor
Cea mai generala clasificare imparte constructiile in doua mari categorii: cladiri si lucrari ingineresti (Fig. 1.1).

Cladirile au functia principala de a servi ca adapost pentru oameni in timpul perioadelor de munca, destindere sau odihna si pentru bunurile acestora, precum si pentru procesele tehnologice.

Lucrarile ingineresti sunt toate celelalte constructii: drumuri, cai ferate, poduri, rezervoare, cosuri de fum, turnuri, canale etc.
La randul lor cladirile, functie de destinatie, se impart dupa cum urmeaza (Fig. 1.1).
a. Cladiri civile - in aceasta categorie intra acele cladiri ce nu servesc productiei.
Exista urmatoarele tipuri principale de cladiri civile:
- cladiri de locuit (individuale, blocuri de apartamente, camine, hoteluri, case de odihna etc.);
- cladiri social - culturale (sociale: spitale, case de cultura, sali de sport; culturale: teatre, muzee, biblioteci, cinematografe; de invatamant: universitati, scoli; religioase: catedrale, biserici, manastiri etc.);
- cladiri administrative (sediile institutiilor, sediile companiilor, birourile, tribunalele etc.);
- cladiri pentru comert (magazine, banci etc.);
- cladiri pentru transporturi (gari, autogari, aerogari, depouri etc.);
- cladiri cu destinatii speciale (militare, funerare etc.).

b. Cladiri industriale - se considera cele destinate productiei: hale industriale, ateliere, centrale energetice, depozite etc.

c. Cladiri agricole - sunt destinate productiei agricole: hambare, mori, grajduri, abatoare, crame etc. In raport cu deformabilitatea sub actiunea sarcinilor exterioare exista trei tipuri de cladiri.

a. Cladiri cu structura rigida
Sunt cladirilor la care deplasarile laterale (orizontale) sunt relativ mici, fiind produse in special de fortele taietoare. Aceste constructii au perioadele proprii de vibratie mici (T aȀ 0,25...0,50 s). In aceasta categorie intra cladirile cu structura de rezistenta alcatuita din pereti portanti din beton armat sau din zidarie de caramida.

b. Cladiri cu structura flexibila
In acest caz deplasarile laterale sunt mai mari, fiind rezultatul efectului dominant al momentelor incovoietoare. Perioadele proprii de vibratie sunt in general T aČ" 0.80...1,20 s. Constructii cu structura formata din cadre de beton armat, de otel sau de lemn se incadreaza in categoria constructiilor cu structura flexibila.

c. Cladiri cu structura semiflexibila
Deplasarile laterale sunt rezultatul efectului combinat al fortelor taietoare si al momentelor incovoietoare. Perioadele proprii de vibratie se inscriu de regula in intervalul T = 0,25...1,20 s. In aceasta categorie intra cladirile alcatuite din cadre de beton armat rigidizate cu pereti de umplutura din zidarie masiva sau cu pereti din beton armat.

Functie de importanta exista trei tipuri de cladiri civile.
a. Cladiri civile de importanta deosebita:
- cladiri de prima necesitate cu rol de mentinere a unor activitati vitale, economice si sociale (spitale mari, centrale de telecomunicatii, gari, cazarmi de pompieri etc.);
- cladiri in care se afla frecvent un numar mare de oameni (cinematografe, teatre, case de cultura), sau cu valoare mare (muzee, monumente etc.);

b. Cladiri civile de importanta medie - sunt constituite de imobilele curente: cladiri de locuit, social-culturale, administrative etc.;

c. Cladiri de importanta redusa (constructii provizorii).
Lucrarile ingineresti sunt foarte diverse, cele mai importante fiind (Fig. 1.2):

a. constructii speciale industriale: rezervoare, castele de apa, silozuri etc.;

b. constructii speciale pentru transporturi: drumuri, cai ferate, tuneluri si statii pentru metrouri, funiculare etc.;

c. constructii speciale pentru transporturi pe apa: canale navigabile, ecluze, porturi etc.;

d. constructii speciale pentru continuitatea transporturilor, numite si lucrari de arta: poduri, tuneluri, viaducte, ziduri de sprijin etc.;

e. constructii hidrotehnice: baraje si lucrari aferente acestora;

f. constructii pentru imbunatatiri funciare si regularizarea cursurilor de apa: irigatii, desecari, taluzuri, protectia malurilor etc.

1.2. Elementele constitutive ale cladirilor
a. Structura de rezistenta - este alcatuita din acele elemente de constructie care preiau incarcarile mecanice, determinand capacitatea portanta a cladirii: pereti portanti, plansee, cadre, stalpi, grinzi, fundatii etc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.