Constructivismul radical

Trimis la data: 2010-04-16
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 22
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Nicoleta_F
Dimensiune: 38kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Constructivismul social. De la sociologia cunoasterii la constructia sociala a realitatii. O constructie sociala sau un construct social este o idee sau obiect ce ne apare in mod obisnuit drept natural, dar care, in realitate, este o inventie sau un artefact al unei culturi sau societati particulare. Prima implicatie a acestui fapt este aceea ca constructele sociale sunt mai degraba rezultatul alegerii si imaginatiei umane, decat efecte necesare ale actiunii unor legi ale naturii sau a unora prescrise de divinitate.
. Anumite concepte faimoase devenite obisnuite in stiintele sociale descriu astfel de constructe: rasa, clasa sociala, gen, moralitate sau realitatea ca intreg. Unele concepte mai putin controversate, dar care exprima in egala masura constructe sociale importante sunt: limbajele, jocurile, banii, libertatile, natiunile, guvernele, universitatile, corporatiile si toate celelalte institutii. Printre conotatiile ideii de "constructie sociala" pot sa apara aspecte precum "a fi facut", "accidental" sau "arbitrar". Termenul de "constructie sociala" este parte din titlul lucrarii Constructia sociala a realitatii publicata de Peter L. Berger si Thomas Luckmann in 1966, o lucrare de sociologia cunoasterii.

In ciuda acestei folosiri exacte, termenul si-a gasit o larga utilizare in stiintele sociale. Filosoful si istoricul stiintei Ian Hacking a subliniat faptul ca sintagma are mai multe intelesuri dar, dincolo de aceasta diversitate semantica, ea a devenit un adevarat cod: daca o folosesti cu o conotatie pozitiva, ar semnifica faptul ca te consideri pe tine insuti mai degraba radical; daca o folosesti cu o incarcatura negativa, te declari rational, rezonabil si respectabil. Chiar daca "constructie sociala" reprezinta astazi o sintagma ce ascunde multe sentimente contradictorii, cartea lui Berger si Luckmann a influentat stiintele sociale extrem de puternic.

Principala lor realizare deriva din faptul ca ei au reusit sa descrie cum limitele invizibile dar puternice si seturile de reguli ale societatii sunt create, schimbate si institutionalizate si transmise catre generatia urmatoare. Reamintim caracteristicile celor doua tipuri de constructivism social (constructivismul slab si cel tare) pe le-am precizat in primul capitol. Astfel, incercand sa lamureasca specificul constructivismului social slab, lingvistul Steven Pinker (2002) scria faptul ca anumite categorii de entitati reale sunt constructii sociale: ele exista doar pentru ca oamenii sunt de acord in mod tacit sa actioneze ca si cum ele ar exista.

Exemple de acest fel sunt banii, cetatenia, proprietatea, decoratiile pentru acte de bravura si presedintele Statelor Unite (precum si presedintele Romaniei). Atat Hacking cat si Pinker sunt de acord cu faptul ca genurile de entitati indicate aici pot fi descrise ca parti a ceea ce Searle a numit "realitate sociala". In particular, in termenii lui Searle, ele sunt subiective ontologic, dar obiective epistemologic. Informal, ele cer practicilor umane sa le sustina existenta, dar, in schimb, ele au un efect care este in mod universal acceptat.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.