Contabilitate - aprofundare - fuziune

Trimis la data: 2010-04-27
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 23
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Roberta_P
Dimensiune: 37kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Analizand procesul de fuziune se poate observa care sunt motivatiile pentru care se face fuziunea, ce avantaje si caracteristici implica acest fenomen si de asemenea care sunt tipurile de fuziuni care pot sa apara in derularea procesului.
Pentru a intelege fenomenul fuziunii in intreaga sa complexitate, trebuie mai intai sa intelegem fuziunea ca si delimitare conceptuala, care sunt modalitatile de realizare ale acesteia, care sunt obiectivele economico-sociale precum si caracteristicile operatiilor de fuziune. Fuziunea trebuie abordata sub mai multe aspecte: economic, juridic, fiscal si financiar-contabil.

Cursuri similare:

Si cum orice proces in contabilitate se bazeaza pe un dispozitiv legislativ, trebuie avute in vedere si aspectele juridice ale operatiilor de fuziune atat la nivel national, evidentiate prin Legea nr. 31/1990 "privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare", si prin "Ordinul nr. OMF nr. 1376/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind fuziunea, divizarea, dizolvarea si lichidarea societatilor comerciale, precum si retragerea sau excluderea unor societati din cadrul societatilor comerciale", cat si la nivel european prin Directiva a 3-a a Comunitatii Economice Europene si international prin Standardul International de Raportare Financiara IFRS 3 privind combinarile de intreprinderi.

Realizarea efectiva a procesului (respectand etapele specifice), implica specificarea perioadei prealabile fuziunii (faza de studiu si negociere), a metodelor de evaluare a intreprinderii si prezentarea proiectului de fuziune sub aspect juridic si fiscal, urmand dupa aceasta aprobarea, publicarea si controlul proiectului de fuziune cu formularea concluziilor ce se desprind. Daca toate conditiile au fost indeplinite se poate desfasura procesul de fuziune specificand efectele pe care le genereaza.

Pentru realizarea acestuia trebuie respectate si anumite aspecte contabile referitoare la principii fundamentale, recunoasterea si evaluarea societatilor, raportul de schimb, contabilizarea primei de fuziune, aportul la fuziune si contabilizarea aportului.
Pentru exemplificare s-au luat unele operatii atat in cazul fuziunii prin absorbtie cat si in cazul fuziunii prin contopire, derulate in paralel la societatea absorbanta si la societatea absorbita.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.