Contabilitate comparata

Trimis la data: 2010-06-03
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 24
Nota: 9.32 / 10
Downloads: 37
Autor: Martin Tudor
Dimensiune: 39kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Din punct de vedere juridic patrimoniul reprezinta totalitatea drepturilor si obligatiilor care au valoare economica, precum si a bunurilor la are acestea se refera, apartinand unei persoane fizice sau juridice. Notiunea de patrimoniu a fost folosita de dreptul roman si semnifica averea familiala, dupa care s-a transformat in "ves in comercio" pentru a semnifica totalitatea bunurilor ce pot face obiectul unui act juridic de schimb. Preluarea conceptului de patrimoniu in doctrina contabila a dus la confruntari de idei intre cele 2 curente contabile principale:

Cursuri similare:

Fara a intra in amanuntele acestei confruntari, bazandu-ne pe practica economica putem aprecia ca patrimoniul unei firme poate fi definit in functie de 3 coordonate:
- titularul de patrimoniu;
- obiectul patrimoniului;
- fluxurile patrimoniale

Titularul de patrimoniu sunt firmele care dispun, controleaza si utilizeaza factorii de productie in cadrul unei entitati economice. Titularii de patrimoniu au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitatea proprie atat financiara cat si de gestiune, adaptata la specificul activitatii;

Obiectul patrimoniului. Art 11 din Legea nr. 82/1991 a contabilitatii prevede ca "detinerea cu orice titlu de bunuri materiale, titluri de valoare, numerar si alte drepturi si obligatii, precum si efectuarea de operatiuni economice, fara sa fie inregistrate in contabilitate, sunt interzise".

Astfel, obiectul patrimoniului este format din totalitatea drepturilor si obligatiilor ce pot fi exprimate in bani, apartinand unei persoane fizice sau juridice, ale carei nevoi sunt destinate sa le satisfaca, precum si bunurile la care ele se refera.Fluxurile patrimoniale pot fi:
1. fluxuri interpatrimoniale care iau nastere intre patrimonii distincte ca urmare a tranzactiilor de pe piata (inclusiv cele generate de plata impozitelor, taxelor etc.), reprezentand relatiile firmei cu exteriorul.

2. fluxuri intrapatrimoniale care iau nastere intre componentele de activ si/sau pasiv ale patrimoniului schimband volumul si structura interna ale acestora fa a avea legatura cu piata.In concluzie: obiectul contabilitatii financiare este reprezentarea starii patrimoniului economic la un moment dat, urmarirea si inregistrarea cronologica si sistematica a fluxurilor interpatrimoniale si a celor intrapatrimoniale si determinarea rezultatelor economico-financiare intr-o perioada de timp, de regula un exercitiu financiar.

Principiile contabile - obiective ale contabilitatii financiare
Principiile contabile se refera la continutul si calitatea informatiei contabile furnizate prin situatiile financiare anuale. In procesul de standardizare si armonizare contabila, pe plan mondial, prioritare sunt situatiile financiare anuale, de aceea legislatia contabila a fiecarei tari enumera si defineste principiile contabile din acest punct de vedere.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.