Contabilitate consolidata

Trimis la data: 2010-04-13
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 20
Nota: 9.57 / 10
Downloads: 49
Autor: Lucian Boc
Dimensiune: 49kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Grupul = un ansamblu de societati format din societatea care consolideaza - persoana juridica romana (consolidanta) - si filialele acesteia - societati romane si straine.Societatea-mama = o entitate cu personalitate juridica care are una sau mai multe filiale, fiecare cu propria lor personalitate juridica.Filiala = este intreprinderea controlata de o alta intreprindere (cunoscuta ca societatea mama).Controlul = semnifica autoritatea societatii - mama de a conduce politicile financiare si operationale ale unei intreprinderi (filiale) pentru a obtine beneficii din activitatea ei.

Cursuri similare:

Concentrarea = la nivelul unui grup este procesul de intarire a controlului, a puteri precum si de comasare a patrimoniului in mainile catorva persoane fizice sau juridice. Aceasta va permite conducatorilor acestei intreprinderi sa utilizeze importante mijloace financiare si de productie pentru o politica corecta si mai putin influentata de specificul zonei geografice in care se desfasoara sau de aspectele sociale ale acesteia.

In plan economic pot fi intalnite doua forme principale de concentrare:
a)Concentrarea orizontala
b)Concentrarea verticala
a)Concentrarea orizontala = prsupune regruparea intreprinderilor care fabrica aceeasi categorie de produs realizanduse astfel o integrare a tuturor fazelor ciclului de productie si de distributie. In acest caz grupul isi creaza un bun control al pietei si posibilitatea de a impune preturile.

b)Concentrarea verticala = prin aceasta se realizeaza o regrupare a intreprinderi cliente unele fata de altele realizandu-se integrarea unor activitati diferite sau complementare . In acest caz grupul va avea un control total al ciclului de productie de la materia prima la produsul finit si un control partial al pietei.

Concentrarea verticala este intalnita sub doua variante:
a)Concentrare verticala in amonte = presupune ca o intreprindere sa ea controlul asupra furnizorilor sai. Societatea-mama va controla aprovizionarile cu materile prime, materiale, semifabricate livrate de filiale
b)Concentrare verticala in aval = presupune ca o intreprindere sa ia controlul asupra clientilor sai. Societatea-mama va prelua controlul asupra distributiei produselor finite vandute prin filiale.

1.3. Consideratii juridice. Din punct de vedere juridic
fiecare societate din grup are propria sa personalitate juridica
Din punct de vedere juridic, fiecare societate din grup are propria personalitate juridica, are denumire, sediu social, domiciliu fiscal, nationalitate si organisma proprii de conducere.

Grupul ia nastere din momentul in care o intreprindere dobandeste actiuni / partii sociale(titlu de participare) ale altor intreprinderi cu scopul detinerii controlului sau exercitari unor influente asupra acestora.Modalitati de dobandire a titlurilor de participare:
a)Constituirea unor societati noi (filiale) de catre societatea-mama care detine o cota de 50-100% din actiunile sau partile sociale emise de filiala.

b)Aportul partial de active a societati-mama la o alta societate in schimbul partilor sociale, a caror detinere ii asigura societati-mama un anumit procent din capital si controlul asupra filialei respective.
c)Subscrierea de actiuni sau parti sociale la o societate la care are loc o crestere (majorare) a capitalului social, aportul se poate face in numerar sau in natura iar societatea care subscrie si achizitioneaza aceste actiuni dobindeste in acest fel controlul asupra societati care isi majoreaza capitalul.
d)Cumpararea actiunilor(cotate sau necotate la bursa) ale unei societati. In acest fel societatea cumparatoare dobandeste controlul asupra societatii emitente a actiunilor.

Capitolul II. Necesitatea consolidari situatiilor financiare.
Perimetrul si metodele de consolidare
2.1.Necesitatea si obiectivul situatiilor financiare consolidate
Informatile utilizate de contabilitatea financiara la nivelul unei intreprinderi individuale care fac parte dintr-un grup se dovedesc a fi insuficiente atat pentru utilizatorii interni(ex: conducerea unitatii, actionari,asociatii,personalul)cat si pentru cei externi (ex:bancile, furnizorii, clientii, institutiile statului).

Intreprinderile care compun grupul conduc fiecare contabilitatea proprie si prezinta propriile situatii financiare anuale dar din analiza individuala a acestora utilizatori informatiei nu pot aprecia corect situatia economica si financiara a ansamblului grupului.
Exemplu:Presupunem ca societatea ALFA SA se constituie prin aport in numerar de 100.000u.m. Imediat dupa constituirea sa societatea ALFA constituie o alta societate S.C. BETA S.A.cu capital social de 50.000u.m.,pentru care aduce un aport in numerar de 80% din capitalul noi societati. Diferenta de 20% din capitalul social apartine altor actionari.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.