Contabilitate de gestiune si sistemul informational al costurilor

Trimis la data: 2010-05-05
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 44
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 0
Autor: Alice Domea
Dimensiune: 90kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Contabilitatea de gestiune ca disciplina are drept obiective :
Sa transmita studentilor cadrul conceptual si metodologic precum si tehnicile de calcul in domeniul costurilor ;Sa ofere fundamentele pentru utilizarea informatiei costurilor , in procesul managerial;Sa realizeze o integrare a notiunilor dobandite in cadrul altor discipline cu caracter economic sau contabil .

Cursuri similare:

Tranzitia la economia de piata a determinat o serie de mutatii structurale, cele mai multe intreprinderi fiind afectate de situatia de instabilitate, caracterizata de schimbarile care au avut loc intre indivizi, intre stat si diverse grupuri profesionale, cresterea cerintelor consumatorului in diverse domenii de activitate, dar si de accelerarea progresului tehnic.

Mediul instabil creat a facut ca intreprinderile sa fie supuse unor presiuni interne si externe, cu influenta asupra gradului de rentabilizare a activitatii, dar si fiscalitatea asupra activitatii economice.Transformarile structurale pe plan economico-social etc. au afectat astfel si sistemul financiar-contabil, aflat intr-un proces continuu de armonizare cu principiile contabilitatii tarilor cu economie de piata dezvoltata.

In Romania, obiectivul de baza al dezvoltarii sistemului contabil il constituie armonizarea legislatiei cu directivele europene si alinierea la Standardele Internationale de Contabilitate (Ordinul M.F.P. nr. 94/2001 pentru aprobarea Reglementarilor contabile armonizate cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene si cu Standardele Internationale de Contabilitate; Ordinul M.F.P. nr. 1752/2005).

Tinandu-se seama de conditiile concrete ale economiei de piata, contabilitatea de gestiune devine un instrument eficient in conducerea activitatii unei intreprinderi, fapt pentru care este denumita si contabilitate manageriala.Contabilitatea de gestiune are drept scop evidentierea, calculul, analiza si controlul costurilor, a rezultatelor analitice ale intreprinderii
.
Coordonatele costului unitar sunt:cheltuielile productive si de desfacere;productia care a generat aceste cheltuieli.Sfera de cercetare a cheltuielilor de productie si de desfacere cuprinde aspecte legate de:metodologia de formare a acestor cheltuieli;delimitarea cheltuielilor dupa natura, destinatia si rolul acestora;metodele de calculatie a costurilor.

Cu privire la cea de-a doua coordonata, productia, calculatia studiaza productia ca o activitate desfasurata intr-un cadru tehnico-organizatoric, dar si in calitate de rezultat material al consumurilor productive.Contabilitatea de gestiune are rolul de a oferi informatii necesare luarii deciziilor si are drept obiective principale:calculul analitic al costurilor produselor, lucrarilor, serviciilor;calculul rezultatelor analitice prin comparatia dintre costul produselor si pretul de vanzare;elaborarea de bugete pe tipuri de activitati (considerat un obiectiv previzional);controlul bugetar, explicarea abaterilor inregistrate.

"Obiectivul fundamental al procesului decizional il constituie utilizarea eficienta a resurselor tehnice, financiare si umane, in vederea incadrarii rezultatului scontat, la nivelul intreprinderii si al diferitelor subdiviziuni organizatorice ale acesteia, in obiectivele strategice care asigura mentinerea sau perfectionarea caracteristicilor functionale ale intreprinderii - privita ca sistem de productie complex, dinamic -, in conditiile unor costuri competitive" .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.