Contabilitate financiara 1

Trimis la data: 2010-05-05
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.95 / 10
Downloads: 0
Autor: Suzana Burtea
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Contabilitatea stocurilor aflate temporar la terti se realizeaza cu ajutorul grupei 35"Stocuri aflate la teri". Conturile din grupa 35 sunt, dupa continutul economic, conturi de active circulante materiale, iar dupa functia contabila de active.Se debiteaza cu valoarea la pret de inregistrare a stocurilor de materii si materiale, produse, animale, marfuri sau ambalaje aflate la terti si se crediteaza cu pretul de inregistrare al stocurilor reintrate in gestiune sau a celor in curs de aprovizionare sosite in unitate.Soldul debitor reprezinta valoarea la pret de inregistrare a stocurilor aflate (inca) la terti sau a celor in curs de aprovizionare.

Cursuri similare:

2.Contabilitatea animalelor
Normele reglementare in vigoare, OMFP 94/2001 si respectiv OMFP 306/2002, asimileaza stocurilor, sub denumirea de "Animale si pasari", animalele tinere de orice fel, (vitei, miei, purcei etc.), care urmeaza a fi trecute ulterior in categoria imobilizarilor corporale, ca animale de munca si pentru reproductie, animalele la ingrasat, destinate sacrificarii sau vanzarii, animalele pentru productie si coloniile de albine.Acestea sunt assimilate stocurilor indifferent daca sunt achizitionate de la terti sau obtinute din productie proprie.

Iesirile de animale din unitate se pot face prin vanzarea de animale vii, ca produse finite, sau prin vanzarea de produse animaliere, prin sacrificare.Evaluarea animalelor se poate face la cost de productie, cost de achizitie sau la pret standard.Cresterile in greutate pot fi evaluate la cost de productie sau la pret standard.

Contabilitatea animalelor se realizeaza cu ajutorul grupei 36"Animale si pasari", care cuprinde conturile sintetice de gradul I: 361 si 368.Contul 361 "Animale si pasari", este dupa continutul economic, un cont de active circulante materiale, iar dupa functia contabila, un cont de activ, se debiteaza cu valoarea la pret de inregistrare a animalelor intrate in gestiune, tot in debitul contului se inregistreaza si sporul de crestere in greutate a animalelor; se crediteaza cu valoarea la pret de inregistrare a animalelor iesite din gestiune, soldul debitor al contului reprezinta valoarea la pret de inregistrare a animalelor existente la sfarsitul perioadei.

Contul 368"Diferente de pret la animale si pasari"este dupa continutul economic, un cont rectificativ al activelor circulante materiale, iar dupa functia contabila este un cont de active.Acest cont se utilizeaza atunci cand evidenta animalelor se tine la un alt cost decat costul efectiv de productie sau de achizitie, respective la un cost standard, prestabilit.Prin urmare acest cont, tine evidenta diferentelor de pret, in plus sau in minus, dintre pretul standard si costul de productie sau de achizitie a animalelor.

3.Contabilitatea marfurilor
Marfurile sunt reprezentate de bunurile achizitionate din afara intreprinderii pentru a fi vandute in aceeasi stare, fara vreo prelucrare suplimentara.Sunt assimilate marfurilor si alte categorii de active circulante materiale, cum sunt: stocurile achizitionate pentru utilizare proprie(materii prime, materiale, obiecte de inventar etc.) si care, ulterior, si-au schimbat destinatia si se ofera spre vanzare tertilor; stocurile provenite din productie proprie, care se vand prin magazine proprii (semifabricate, produse finite etc.).

In ceea ce priveste circulatia marfurilor, trebuie mentionat faptul ca de la producator pana la consumatorul final acestea parcurg de regula , doua stadii si anume:
-circulatia cu ridicata( en-gros) a marfurilor-care consta in achizitionarea de marfuri in cantitati mari de la producatori sau de la alti furnizori in scopul revanzarii acestora catre alte intreprinderi, indeosebi, celor specializate in comertul cu amanuntul.

-circulatia cu amanuntul(en-detail) a marfurilor-care consta in vanzarea marfurilor consumatorilor individuali, precum si unor intreprinderi pt. consumul propriu.Inventarul permanent al stocurilor de marfuri presupune practicarea unor preturi specifice circulatiei marfurilor:
-costuri de achizitie, specifice comertului en-gros sau cu ridicata, unde contabilitatea analitica a marfurilor se tine pe sortimente de marfuri, folosind de regula, metoda cantitativ-valorica.
-pretul de vanzare cu amanuntul, inclusiv TVA, practicate in comertul en-detail sau cu amanuntul, unde contabilitatea analitica a marfurilor se tine pe magazine si in cadrul lor pe gestiuni, folosind de regula metoda global-valorica.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.