Contabilitate financiara 2

Trimis la data: 2010-05-08
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 0
Autor: Luminita Stoicescu
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
1.Contabilitatea decontarilor cu bugetul statului, a fondurilor speciale si a operatiilor assimilate.Derularea activitatilor economice a firmelor genereaza datorii si creante fata de bugetul statului si fata de alte organisme publice.Datoriile fiscale se concretizeaza in impozite, taxe si contributii, acestea se pot clasifica dupa cum urmeaza :a)impozite directe, suportate direct de catre platitori si anume : impozitul pe profit, pe venitul microintreprinderilor, salarii, dividende etc.
b)impozite indirecte, incluse in pretul bunurilor si tarifele serviciilor si anume : TVA, accize, taxe vamale, etc.

Cursuri similare:

Creantele fiscale care apar in urma relatiilor cu bugetul statului se concretizeaza in subventii de primit si varsaminte virate in plus.
Calculul si determinarea impozitului pe profit se realizeaza trimestrial, dupa parcurgerea urmatoarelor etape :
-determinarea rezultatului contabil, cumulat de la inceputul anului RCC astfel :

RCC=total venituri cumulate-total cheltuieli cumulate
-calcularea rezultatului impozabil, cumulat de la inceputul anului, RIC astfel :RIC=RCC+ch. nedeductibile fiscal-deduceri fiscale-pierderea fiscala din anii precedenti.
-determinarea impozitului pe profitul datorat, cumulat de la inceputul anului pana la finele trimestrului pentru care se face calculul IPC.
IPC=RICxcota de impozit pe profit
-determinarea impozitului pe profit aferent trim. pt. care se face calculul IPT,IPT=IPC-impozit pe profit datorat cumulat la finele trim. precedent.

Cota de impozit pe profit este de 16%.Impozitul pe veniturile microintreprinderilor este 2%.O microintreprindere, este persoana juridica romana, care indeplineste la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent, cumulativ urmatoarele conditii :
-are de la 1 la 9 angajati inclusiv,
-a realizat venituri ce nu au depasit echivalentul in lei a 100.000 Euro.

Contul 441 A© Impozit pe profitA© dupa continutul economic este un cont de datorii fiscale, iar dupa functia contabila este un cont de pasiv. Se crediteaza cu impozitul pe profit/venit datorat bugetului de stat, se debiteaza cu impozitul pe profit/venit achitat sau anulat.Soldul creditor reprezinta impozitul pe profit/venit datorat.
Alte conturi de cheltuieli specifice pentru inregistrarea impozitului pe profit/venit sunt 691 A>> Cheltuieli cu impozitul pe profitA>> si 698 A>> Alte cheltuieli cu impozitele care nu apar in elementele de mai susA>>.

Contabilitatea sintetica a taxei pe valoarea adaugata se realizeaza cu ajutorul contului 442 'TVA', care se detaliaza pe conturi sintetice de gradul II.Contul 4423 'TVA de plata'-este utilizat pt a tine evidenta TVA de platit la bugetul statului, dupa continutul economic este un cont de datorii fiscale, iar dupa functia contabila este un cont de pasiv. Se crediteaza cu diferenta dintre TVA colectata mai mare si TVA deductibila mai mica, se debiteaza cu TVA achitata sau compensata.Soldul creditor reprezinta TVA de plata datorata bugetului.

Contul 4424 'TVA de recuperat', este utilizat pt a tine evidenta TVA de recuperat de la bugetul statului, dupa continutul economic este un cont de creante fiscale, iar dupa functia contabila este un cont de activ. Se debiteaza cu diferenta dintre TVA deductibila mai mare si TVA colectata mai mica, se crediteaza cu TVA compensata sau rambursata .Soldul debitor reprezinta TVA de recuperat de la buget.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.