Contabilitate financiara a cheltuielilor si veniturilor

Trimis la data: 2010-04-22
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 115
Nota: 9.94 / 10
Downloads: 0
Autor: Laura Nedelcof
Dimensiune: 110kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Marimea cheltuielilor a constituit din totdeauna pentru agentul economic un element esential, vis-a-vis de desfasurarea unei activitati economice rentabile."Notiunea de cheltuiala s-a conturat in teoria si practica economica, drept orice consum de munca vie si materializata din cadrul unui anumit proces economic productiv sau comercial, in scopul realizarii obiectivelor sociale." In determinarea costurilor, practica economica are in vedere sfera cheltuielilor de productie, adica acele cheltuieli care formeaza costurile.

Cursuri similare:

"Cand consumatiunile de valori afecteaza un anumit produs, o anumita comanda, un lot sau o serie de produse, o faza de fabricatie ele poarta numele de cheltuiala de productie." Sfera cheltuielilor de productie mai cuprinde pe langa consumatiunile de valori productive si cheltuieli aditionale care sunt precis reglementate de legislatia financiara (cheltuieli de cercetare-dezvoltare, dobanzi, asigurari sociale, etc.).

Realizarea obiectului de activitate al fiecarei intreprinderi presupune utilizarea factorilor de productie, respectiv a resurselor materiale (bunurile de capital) si a resurselor umane.O parte din aceste resurse se consuma, bunurile de capital circulant : materii prime , materiale consumabile, o alta se depreciaza (bunurile de capital fix), iar altele (resursele umane) trebuie remunerate.

Expresia baneasca a consumului factorilor de productie-material si uman-determinata de obtinerea si desfacerea bunurilor materiale, executarea de lucrari si prestarea de servicii reprezinta cheltuielile de exploatare.Avand un loc si un rol unghiular in mecanismul economic, costul productiei exprima, sub raport categorial, esenta intregului sistem de raporturi, de legaturi pe linie de productie si de circulatie ce se stabilesc in mod obiectiv intre agentii economici, intre intreprinzatori, intre producatori si consumatori la un moment dat, nivel, si spatii date.

Autonomizarea costului in cadrul valorii este o necesitate obiectiva impusa de cerintele legilor economice si in primul rand de legea valorii. Daca nu ar fi legea valorii, nu ar fi necesara nici cunoasterea costului, dar fara aceasta nu se poate determina valoarea, intrucat punctul de plecare in acest scop este costul la care se adauga diferitele elemente ale venitului net.

De asemenea notiunea de cost este strans legata de obiectul de activitate, dupa cum afirma prof. dr. Voinea: "Costurile cuprind numai ceea ce se refera exclusiv la o productie pe unitate de prestatiune sau ceea ce cade asupra unui singur obiect". Prin consum valorile isi modifica atat forma fizica si potentiala cat si unitatea initiala, transformandu-se in bunuri ori servicii, care satisfac acum alte nevoi ale consumatorului, sau, uneori, aceste consumuri de valori neregasindu-se in nimic.

In functie de obiectul generator al consumatiunii de valori distingem: consumatiuni de valori accidentale, consumatiuni de valori neutre, consumatiuni de valori cu caracter special si consumatiuni de valori productive.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.