Contabilitate financiara suport de curs

Trimis la data: 2010-05-07
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 24
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Horia_T
Dimensiune: 53kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Situatiile financiare ale unei companii reprezinta cel mai important mijloc, prin care informatia contabila este pusa la dispozitia factorilor decizionali. De aceea, companiile isi publica situatiile financiare, intr-un mod cat mai explicit, pentru a putea fi intelese de catre cititorul interesat.Perfectionarea continua a mediului de afaceri reprezinta o prioritate esentiala a guvernelor in consolidarea functionarii economiei de piata, iar pe termen scurt, realizarea obiectivelor urmarite in cadrul programului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. In acest context, cadrul general de contabilitate si audit financiar isi imbunatateste continuu calitatea informatiei contabile prin aplicarea reglementarilor contabile conforme cu Directivele Comunitatii Economice Europene (Directiva a-IV-a si a VII-a).

Cursuri similare:

Daca la evaluarea ulterioara se adopta tratamentul alternativ, prin care imobilizarile sunt inregistrate la valoarea reevaluata, atunci este necesar ca reevaluarile sa se faca cu suficienta regularitate, pentru a se asigura ca valoarea contabila nu difera niciodata semnificativ fata de valoarea justa, la fiecare data a bilantului.
Reevaluarile se bazeaza in mod normal pe valoarea de piata. Daca valoarea de piata nu poate fi identificata, cum este cazul echipamentelor foarte specializate, atunci trebuie sa se foloseasca valoarea de inlocuire din care s-a scazut amortizarea.

Valoarea de inlocuire amortizata este o estimare a valorii de inlocuire mai putin o deducere care sa reflecte varsta si starea activului, pentru a se obtine valoarea de utilitate pentru societate la data evaluarii. Atunci cand o imobilizare corporala este reevaluata, intreaga clasa de active careia activul respectiv ii apartine trebuie reevaluata. De exemplu, daca o masina trebuie reevaluata, toate elementele din clasa masinilor trebuie reevaluate. Reevaluarea masinilor nu inseamna ca este necesara si reevaluarea cladirilor sau a terenurilor, deoarece acestea sunt incluse in clase diferite de active.

Conform IAS 20 Contabilitatea subventiilor guvernamentale si prezentarea informatiilor legate de asistenta guvernamentala, subventiile pentru investitii (cele aferente imobilizarilor) sunt definite ca subventii guvernamentale pentru acordarea carora principala conditie este ca intreprinderea beneficiara sa cumpere, sa construiasca sau sa achizitioneze intr-un alt fel active pe termen lung. De asemenea, pot exista si conditii suplimentare care restrictioneaza tipul sau amplasarea imobilizarilor sau perioadele pentru care acestea urmeaza a fi achizitionate sau detinute.

In cazul acestui fel de subventii IAS 20 lasa posibilitatea alegerii modului de prezentare. Subventia poate fi considerata ca venit inregistrat in avans sau dedusa din valoarea de inregistrare a activului aferent subventiei. In situatia in care costul activului este diminuat cu valoarea subventiei, amortizarea va fi calculata la valoarea neta. In prima situatie, cand subventia este prezentata ca venit inregistrat in avans, amortizarea se calculeaza la costul brut al activului, iar partea aferenta din creditul inregistrat in avans se inregistreaza la venituri, in contul de profit si pierdere, ca element separat. Efectul asupra contului de profit si pierdere va fi acelasi, oricare ar fi metoda adoptata.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.