Contabilitate manageriala

Trimis la data: 2010-04-20
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 144
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Mihaela_P
Dimensiune: 110kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Exemplu: se imputa traditional costurile mainii de lucru productiilor prin masurarea timpului de lucru efectiv consacrat fiecaruia si valorizand-o printr-o rata orara. Aceasta este calculata divizand costul anual al unei categorii de salariati la numarul de ore productive care sunt presupuse a fi furnizate pe parcursul anului (fie timpul platit - absente autorizate - timp de pauza - timp de asteptare neafectabil productiilor). Timpul productiv ia astfel in sarcina timpul neproductiv (daca ora platita costa 100 si o ora platita este egala cu 0,8 ora productiva, aceasta costa 125). S-ar putea reprezenta aceeasi realitate, precizand ca productiile "absorb" 80 si ca timpul neproductiv costa 20. Cele doua modele nu sunt echivalente, dar utilizeaza aceleasi date.

Cursuri similare:

Contabilitatea de gestiune, care modeleaza si orienteaza comportamentele, trebuie sa actioneze intre doua obstacole:
- sa convinga ca exista un adevar independent de decizia la care serveste informatia respectiva si sensurile in care este interpretat, credinta ca nu exista un adevar contabil si ca
- o informatie serveste la manipularea comportamentelor intr-un scop prestabilit.

Evocarea contabilitatii de gestiune, traducerea inexacta a termenului management accounting constituie referinta unui sistem contabil destinat managerilor - ceea ce nu inseamna ca acestia nu utilizeaza contabilitatea financiara.
Un manager, spune Anthony (1988), este o persoana care trebuie "sa astepte rezultate (in general exprimate prin obiective cifrice datate) prin intermediul actiunii altor persoane".

Managerul nu este in mod necesar director, "decident" gestionar si nu neaparat un conducator. Managerii au astfel preocupari constante: sa inteleaga viitorul, sa stapaneasca (administreze) actiunile altora. Contabilitatea de gestiune solicita prin denumirea sa doua probleme cheie: sa ajute la intelegerea viitorului si la influentarea comportamentelor.

Definitie: contabilitatea de gestiune este un sistem de informatii contabil care are in vedere sa ajute managerii si influenteaza comportamentele prin modelarea relatiilor dintre resursele alocate consumate si finalitatile urmarite.
Exemplu: a intelege ce resurse obliga la mobilizarea si consumul unui produs intr-o intreprindere, la furnizorii si clientii cu care aceasta a incheiat un parteneriat, ce costuri sunt economisite si/sau generate printr-un proces de livrare in "J.I.T."
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.