Contabilitate nationala

Trimis la data: 2009-04-07 Materia: Contabilitate Nivel: Facultate Pagini: 55 Nota: / 10 Downloads: 4
Autor: Baicu Radu Dimensiune: 88kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Contabilitatea nationala descrie intr-un cadru contabil toate operatiunile economice realizate in fiecare an de o natiune. Trebuie tinut cont, insa, ca aceasta constructie a realitatii se bazeaza pe anumite conventii.Sub forma unui circuit.Reprezentarea pe care o da contabilitatea nationala realitatii economice este cea a unui circuit economic. Cel mai simplu circuit economic descrie formarea simultana a fluxurilor de bunuri si servicii si a fluxurilor de venituri si cheltuieli. Productia este, in primul rand, la originea bunurilor si serviciilor(produselor) care satisfac nevoile economice(consum, investitii,..) si la originea veniturilor care vor fi cheltuite.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Pe piata factorilor de productie se realizeaza echilibrul dintre cererea si oferta de factori de productie. Astfel, menajul ofera intreprinderilor factori de productie, sub forma factorului munca, ceea ce determina formarea unui flux real, in timp ce intreprinderile pentru a asigura remunerarea acestui factor transmit catre menaj un flux monetar.

Urmare a acestui flux monetar, menajele obtin venituri pe care le cheltuiesc in vederea achizitionarii de bunuri si servicii de pe piata specifica, care, la randul lor, au fost produse de intreprinderi.
Sintetizand, se constata aparitia in aceasta schema a unui circuit real generat de fluxurile reale care se formeaza si, in sens invers, a unui circuit monetar, la fel creat prin contributia fluxurilor monetare.


Circuitul real se exprima in unitati fizice sau conventional-constante (t, buc, km etc.) iar circuitul monetar in unitati monetare omogene. Deoarece moneda este masura comuna a tuturor bunurilor economice, contabilitatea nationala neglijeaza fluxurile reale si reflecta doar circuitul fluxurilor monetare.

Simplificata.Aceasta simplificare provine din regruparea actorilor(agentilor) economici si a operatiunilor economice in mari categorii care sunt descrise de nomenclatoare.Actorii economici sunt centre de decizie autonoma, care in abordarea prin produse sunt unitati de productie omogena(cei care produc exclusiv un produs sau o grupa de produse, indiferent de cadrul institutional in care acestia isi desfasoara activitatea), regrupate in ramuri de activitate dupa nomenclatorul produselor,

iar in abordarea prin venituri sunt unitati institutionale(definite dupa cadrul institutional in care acestia isi desfasoara activitatea si de comportamentul predominant al acestora cu privire la venituri, cheltuieli finale si operatiuni financiare) regrupate in sectoare institutionale rezidente(societati nefinanciare SNF, societati financiare SF, administratii publice AP, gospodariile populatiei GP, institutii fara scop lucrativ in serviciul gospodariilor populatiei IFSLSGP) si unitati institutionale nerezidente grupate in sectorul Restul Lumii RL.

Criteriul de delimitare a economiei nationale, retinut de contabilitatea nationala, este rezidenta. Astfel, economia nationala este formata din ansamblul unitatilor institutionale (agenti economici) rezidente, adica ansamblul unitatilor ce au centru de interes pe teritoriul economic national.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.