Contabilitate si Fiscalitate in Dezvoltarea Firmei

Trimis la data: 2009-06-06
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 9.99 / 10
Downloads: 0
Autor: Pricop anca
Dimensiune: 28kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Obiectivul situatiilor financiare este acela de a furniza informatii despre pozitia financiara ( datele din bilant ), performantele si modificarile pozitiei financiare ce sunt necesare utilizatorilor in luarea deciziilor economice. In ordinea importantei lor, potrivit "Cadrului general pentru intocmirea si prezentarea situatiilor financiare" al IASB, utilizatorii situatiilor financiare includ : investitorii preocupati de riscul inerent al tranzactiilor si de beneficiul adus de investitiile lor; salariatii interesati de informatii privind stabilitatea si profitabilitatea lor, pensii, avantaje si oportunitati profesionale; creditorii interesati de informatii care le permit sa evalueze daca imprumuturile pe care le-au acordat si dobanzile atasate vor fi rambursate;

Cursuri similare:

Se desprinde concluzia ca scopul situatiilor financiare este acela de a oferi informatii despre activele, datoriile, capitalurile proprii, veniturile si castigurile, cheltuielile si pierderile precum si fluxurile de numerar. Aceste informatii sunt completate cu politcile contabile si notele explicative care ajuta utilizatorii enumerati de cadrul IASB pentru a estima fluxurile de numerar ale intreprinderii si mai ales momentul si gradul lor de certitudine pentru a se realiza.
Astfel intreprinderile trebuie sa-si indrepte atentia in primul rand pentru a mentine gradul de sanatate financiara, de a rentabiliza si pastra echilibrul financiar al activitatii de baza, de a analiza durata medie in zile a creditului-client si durata medie in zile a creditului-furnizor primita.

In aceste conditii si fiscalitatea isi va indeplini rolul sau de a realiza venituri suficiente din impozite, doar daca intreprinderile vor fi rentabile, se vor dezvolta si se va realiza un mediu sanatos aferent unei economii de piata concurentiala.
Utilitatea informatiilor din situatiile financiare este data de caracteristicile sale calitative: sa fie inteligibile, relevante, credibile si comparabile.
Conceptele de baza fundamentale pentru ca situatiile financiare sa-si atinga obiectivul sunt: contabilitatea de angajamente si continuitatea activitatii de exploatare.

Contabilitatea de angajamente presupune recunoasterea unui venit sau a unei cheltuieli pe masura ce se produce si se realizeaza un angajament fara ca venitul sa fie incasat sau acea cheltuiala recunoscuta sau platita. Contabilitatea de angajamente ofera informatii nu numai despre tranzactiile trecute care au generat incasari si plati dar si despre datoriile curente in viitor ( de exemplu soldul creditor al contului furnizori), despre viitoare incasari ( de exemplu soldul debitor al contului-clienti). Aceste informatii sunt necesare pentru a analiza corelatia intre datorii curente si active curente, mai exact daca platile catre furnizori au fost realizate inaintea incasarilor.

Atunci se produce un dezechilibru financiar si trebuie luata decizia de a analiza contractele existente pentru achizitii si vanzari, de a urmari creantele neincasate la termen pentru a diminua riscul unui faliment. Continuitatea activitatii ne da baza de evaluare in elaborarea situatiilor financiare : cost istoric, cost curent, valoare actualizata, valoare realizabila ( de decontare ). Continuitatea este conceptul prin care situatiile financiare se elaboreaza pornind de la ipoteza ca intreprinderea isi continua activitatea si in viitor. Se presupune ca firma nu are nici o intentie sau nevoie de a lichida sau a reduce semnificativ activitatea. Daca exista o astfel de intentie baza de evaluare va fi data de valoarea de lichidare.

Cadrul general IASB impune ca in elaborarea situatiilor financiare, intreprinderile sa adopte un concept financiar de capital : puterea de cumparare a capitalului investit , sinonim cu activele nete sau capitalurile proprii. Cel de-al doila concept : capitalul fizic sau capacitatea fizica de exploatare , reprezinta capacitatea de productie a intreprinderii sau unitatile de productie pe zi.
Profitul este recunoscut in bilant daca si numai daca se adopta unul din conceptele de mentinere a a capitalului, fie financiar fie cel fizic.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.