Contabilitatea -limbaj universal al lumii afacerilor

Trimis la data: 2009-07-20
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Madalina_D
Dimensiune: 57kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
De ce rasare luna, de ce visam, de ce stelele par tot mai multe in fiecare seara? Un sir de intrebari ce isi asteapta raspunsul din partea fiecaruia dintre noi. Poate te intrebi, draga cititorule, de ce un astfel de inceput pentru un capitol in care vom descoperi ce inseamna, de fapt, contabilitatea, care este obiectul sau de studiu sau cui ii sunt adresate roadele sale? Pentru ca, in goana sa nebuna dupa raspunsuri, dar si intrebari deopotriva, omul a cautat un limbaj comun al faptelor sale.

Cursuri similare:

"Informatia inseamna putere" spunea candva Alvin Toefler. Poate in nici un alt domeniu puterea nu se manifesta cu atat elan precum in economie. Iata, de ce autorul acestor randuri imbratiseaza ideea de definire a contabilitatii drept un veritabil limbaj al afacerilor, sursa informationala despre activitatea unei entitati. Sunt informatii despre bunurile, drepturile sau obligatiile apartinand acestei entitati. Cuprinse in notiunea de patrimoniu, toate acestea reprezinta, de fapt, insasi obiectul de studiu al contabilitatii.

Pentru a conferi o imagine completa asupra intregii activitati a unei entitati (societate comerciala, scoala, institutie guvernamentala, spital, s.a.m.d.) contabilitatea presupune evaluarea si inregistrarea tuturor elementelor patrimoniale atrase intr-o activitate economica, a situatiei si modificarilor acestora, dar si redactarea si publicarea unui set de situatii financiar-contabile care sa confere doritorilor o imagine a entitatii respective.Iti amintesti de povestea Albei ca Zapada si celebra intrebare adresata unei oglinzi fermecate: "oglinda oglinjoara, cine-i cea mai frumoasa din tara"?

La fel si utilizatorul unor situatii financiar-contabile doreste sa afle realitatea despre societatea pe care o conduce, o crediteaza sau o doreste ca partener. Din pacate, nu de putine ori, imaginea conferita de contabilitate cosmetizeaza realitatea in raport de un interes sau altul. Este adevarat faptul ca nu doar informatia contabila asigura imaginea completa a unei activitati, dar rolul jucat de aceasta in procesul decizional este unul de prim rang. Interdependenta cu alte compartimente ale unei societati comerciale, de exemplu, confera contabilitatii inca un argument in ceea ce priveste rolul sau in viata economica.

In sprijinul celor afirmate sa reconsideram, daca este cazul, imaginea batranului contabil amintit in capitolul anterior.
Si, pentru ca acest capitol incepe cu o serie de intrebari, sa continuam pe acelasi drum si sa vedem impreuna cine sunt utilizatorii informatiei furnizate de contabilitate.
Definita ca un proces de furnizare catre diversi utilizatori a unor informatii referitoare la o entitate economica, contabilitatea este de fapt un aliat al acestor utilizatori in procesul decizional.
Gruparea utilizatorilor la care ne referim poate imbraca urmatoarele forme:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.