Contabilitatea activelor imobilizate

Trimis la data: 2009-07-09
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 61
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Costasu Mirela
Dimensiune: 84kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Activele imobilizate reprezinta bunurile si valorile destinate sa serveasca o perioada indelungata in activitatea unitatii patrimoniale, care nu se consuma la prima utilizare, fiind destinate utilizarii pe o perioada indelungata in activitatea intreprinderii, conditie care exclude destinatia de comercializare a lor. IAS 1 "Prezentarea situatiilor financiare". Defineste activele imobilizate ca toate acele active care nu sunt clasificate ca active curente.
In functie de comportamentul economic si de structura tehnica, activele fixe se clasifica in urmatoarele categorii: active fixe (imobilizari) necorporale, active fixe (imobilizari) corporale si active fixe (imobilizari) financiare.

Cursuri similare:

Imobilizarile necorporale (intangibile) cuprind acele valori economice care nu se concretizeaza in bunuri materiale cu substanta, ci intr-un document juridic sau comercial care atesta drepturi ale intreprinderii. IAS 38 "Active necorporale" defineste imobilizarile necorporale ca active identificabile nemonetare, fara suport material si detinute pentru utilizare in procesul de productie sau furnizare de bunuri sau servicii, pentru a fi inchiriate altora sau pentru nevoi administrative.

Recunoasterea unui element ca activ fix necorporal are la baza criteriile:- este probabil ca inteprinderea sa obtina beneficii economice viitoare care pot fi atribuite activului respectiv;
- costul activului poate fi masurat in mod corect.
Penru activele necorporale generate intern, IAS 38 precizeaza criterii suplimentare, astfel incat ele nu sunt recunoscute ca active necorporale, valoarea resurselor consumate pentru obtinerea lor fiind inclusa in cheltuieli de exploatare.

In mod concret, imobilizarile necorporale cuprind: cheltuielile de constituire, cheltuielile de dezvoltare, concesiunile, brevetele, licentele, marcile de fabrica, alte drepturi si valori similare, fondul comercial, programele informatice si alte imobilizari necorporale.
Imobilizarile necorporale se amortizeaza. Durata de amortizare poate fi stabilita prin lege sau determinata pe durata de utilizare a lor de catre unitatea patrimoniala.

Imobilizarile corporale (tangibile) sunt definite de IAS 16 "Imobilizari corporale" ca active materiale nemonetare, care:
- sunt detinute de intreprindere pentru a fi utilizate in productia de bunuri sau prestarea de servicii, pentru a fi inchiriate tertilor, sau pentru a fi folosite in scopuri administrative;pot fi utilizate pe parcursul mai multor perioade de gestiune.Investitiile imobiliare sunt incluse in categoria imobilizarilor corporale daca sunt detinute de proprietar sau de locatar, in baza unui contract de leasing financiar (conform IAS 40 "Investitii imobiliare") in scopul inchirierii sau pentru cresterea capitalului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.