Contabilitatea activelor materiale pe termen lung

Trimis la data: 2010-05-18
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Nicoleta_A
Dimensiune: 49kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Modul de constatare si evaluare a activelor materiale pe termen lung este determinat si stipulat in SNC 16 "Contabilitatea activelor materiale pe termen lung". Prin constatare a activelor se intelege examinarea corespunderii insusirilor, caracteristicilor, particularitatilor de care dispune elementul respectiv definitiei activului material si criteriilor stabilite in scopul contabilizarii. A contabiliza inseamna inregistrarea si trecerea activului la intrari in conturile respective.Intreprinderea constata obiectul in scopul contabilizarii ca activ material pe termen lung, daca acesta intruneste urmatoarele conditii:

Cursuri similare:

Modul de reflectare in evidenta contabila a intrarilor de mijloace fixe este prevazut de S.N.C. 16 "Contabilitatea activelor materiale pe termen lung" si depinde de conditiile si modul de achizitionare si creare.Mijloacele fixe la intreprindere pot intra in urma: procurarii contra plata de la alte persoane fizice si juridice, primirii cu titlu gratuit, depunerii de fondatori sub forma de aport in capitalul statutar, stabilirii plusurilor de mijloace fixe in urma inventarierii, achizitionarii prin schimb, constructiei, etc.

Momentul includerii in componenta mijloacelor fixe este considerat data punerii in functiune a obiectului. De la aceasta data incepe calcularea uzurii mijloacelor fixe. Documentul de baza a punerii in functiune a obiectului este procesul-verbal de primire-predare a mijloacelor fixe. Sa presupunem ca intreprinderea a primit cu titlu gratuit un strung, a carui valoare venala este egala cu 38 000 lei, TVA 20%, cheltuielile de transport sunt achitate in numerar in suma de 960 lei , inclusiv TVA 20 %, prin intermediul unui titular de avans, fara a-l fi primit in prealabil din casierie.

Contul de activ 121 "Active materiale in curs de executie" este destinat pentru generalizarea informatiei referitoare la crearea, procurarea, montarea si instalarea utilajului care necesita montaj, a utilajului care nu necesita montaj pana in momentul punerii in functiune, constructia noilor obiecte, reconstructia si extinderea intreprinderii, modernizarea mijloacelor fixe aflate in functiune.
In debitul acestui cont se reflecta suma cheltuielilor lucrarilor de constructie si montaj aferente crearii mijloacelor fixe, inclusiv valoarea utilajului care necesita montaj, a utilajului si altor obiecte care nu necesita montaj, dar momentul procurarii nu coincide cu momentul punerii in functiune.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.