Contabilitatea capitalurilor

Trimis la data: 2010-06-30
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 1
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Ioana Barbu
Dimensiune: 1kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
1.1. Continut, rol, structura
Capitalurile detinute de catre agentii economici reprezinta surse stabile si permanente de finantare a activului patrimonial. Sub aspect economic, capitalul cuprinde totalitatea resurselor materiale care, prin asociere cu ceilalti factori de productie (munca, stiinta, informatia, pamantul), participa la producerea de bunuri in scopul obtinerii unui profit.

Cursuri similare:

Datorita faptului ca se afla la dispozitia agentilor economici o perioada mai mare de timp, ele poarta denumirea de capitaluri permanente si se pot structura astfel:
1) Capitaluri proprii (pasiv intern);
2) Provizioane asimilate capitalurilor;
3) Datorii pe termen lung (pasiv extern).

1) Capitalurile proprii cuprind totalitatea capitalurilor aflate in proprietatea titularilor de patrimoniu (actionari, asociati, intreprinzatori individuali). Principalele forme de manifestare ale capitalurilor proprii sunt:capital propriu nominalizat care este reprezentat prin capitalul social, care reflecta valoarea activelor investite direct de catre actionari si asociasi:

Capitaluri proprii nenominalizate reprezinta capitalul acumulat de catre intreprindere ca urmare a unei activitati economice profitabile, in care se includ: prime legate de capital, rezervele, rezultatul exercitiului si rezultatul reportat.
2) Provizioanele pentru riscuri si cheltuieli sunt rezerve constituite in scop de autoprotectie in fata a numeroase riscuri si deprecieri posibile. Ele sunt destinate sa acopere datorii legate de litigii, amenzi, penalitati, despagubiri etc., care sunt incerte in ceea ce priveste valoarea sau data la care vor aparea.

3) Datoriile pe termen lung sunt reprezentate de imprumuturi pe tremen mediu si lung de la institutiile bancare sau de la alte persoane fizice sau juridice. Principalele imprumuturi si datorii pe termen mai mare de un an sunt:
imprumuturi din emisiunea de obligatiuni;
credite bancare pe termen lung;
datorii ce privesc datoriile financiare;
dobanzi aferente imprumuturilor si datoriilor asimilate.

Constituirea capitalului social se face prin subscriere de aport social de catre asociati sau actionari. Prin actiunea de subscriere, asociatii sau actionarii se angajeaza in actul de constituire la o contributie in bani sau in natura, in vederea infiintarii unei societati comerciale. Intre subscriere si depunerea efectiva a capitalului promis poate exista un anumit decalaj in timp, capitalul social imbraca doua forme:
- capital subscris nevarsat;
- capital subscris varsat.

In cazul societatilor pe actiuni trebuie varsat 30% din capitalul subscris, si cel putin 50% la constituirea prin subscriptie publica Restul de capital se va varsa in termen de 12 luni de la inmatriculare. In cazul societatilor cu raspundere limitata, capitalul social subscris se varsa, de regula, integral inainte de inceperea formalitatilor de constituire.Orice modificare a capitalului social se poate face numai pe baza hotararii AGA si cu indeplinirea tuturor formalitatilor legate de aceasta hotarare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.