Contabilitatea capitalurilor

Trimis la data: 2009-10-08 Materia: Contabilitate Nivel: Facultate Pagini: 20 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Larisa Andronache Dimensiune: 41kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In vederea finantarii activitatilor de exploatare, o intreprindere poate atrage fonduri din mai multe surse. La infiintare, sursa initiala de finantare o constituie aportul investitorilor (proprietarilor). Ulterior, o entitate isi poate atrage disponibilitati banesti si alte active prin realizarea unui profit, prin emisiunea a unor titluri de proprietate (aporturi suplimentare din partea investitorilor) sau de credit, contractarea de imprumuturi pe termen lung etc. Astfel se formeaza capitalurile permanente ale intreprinderii, in structura carora se regasesc capitalurile proprii, provizioanele pentru riscuri si cheltuieli si datoriile pe termen lung.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Ca structuri cu rol rectificativ in capitalurile proprii distingem Repartizarea profitului si Actiuni proprii. Repartizarea profitului reprezinta partea din profitul obtinut in exercitiul curent care a fost repartizata pe diverse destinatii. Din punct de vedere al functiei contabile, majoritatea conturilor de capitaluri proprii sunt conturi de pasiv. Exceptie fac conturile de rezultate, care sunt bifunctionale: ele pot avea sold final debitor - pierdere sau creditor - profit. Repartizarea profitului si Actiuni proprii sunt conturi de activ.

Capitalul social reprezinta contravaloarea aporturilor pe care asociatii sau actionarii le pun la dispozitia unei entitati la infiintarea acesteia sau ulterior, cu ocazia emisiunii unor noi titluri. Capitalul social se diferentiaza in:capital subscris nevarsat: reprezinta angajamentul investitorilor de a plati pentru actiunile subscrise (promisiunea de aport) la o data stabilita o anumita suma de bani;capital subscris varsat: reprezinta capitalul care s-a concretizat deja in sume de bani sau bunuri primite de la actionari/asociati.
In functie de natura lor, aporturile la capitalul social pot fi:

in numerar, sub forma sumelor virate in conturile bancare ale entitatii de catre proprietarii acesteia; aporturile in numerar pot fi realizate partial la constituirea societatii;aporturi in natura, cel mai frecvent sub forma unor bunuri ca imobilizarile corporale, necorporale, stocurile etc. Aporturile in natura trebuie vasate intergral la data constituirii.

In functie de forma de organizare a entitatii, capitalul social este divizat in titluri de valoare unitara egala, care pot fi actiuni (SA, SCA) sau parti sociale (SRL, SNC, SCS). Evaluarea capitalului social in contabilitate se face prin raportare la valoarea nominala a acestor titluri, specificata in actul constitutiv si imprimata pe fiecare titlu.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.