Contabilitatea capitalurilor

Trimis la data: 2014-03-29
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 9.80 / 10
Downloads: 0
Autor: alexandra_16d
Dimensiune: 30kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In sensul cel mai larg capitalul "este unul din factorii de productie care poate fi definit ca o bogatie folosita pentru productie. Notiunea de capital are cel putin trei acceptiuni principale:
1. O acceptiune economica potrivit careia capitalul este o categorie economica care exprima totalitatea resurselor materiale, acumulate si reproductibile, care prin asociere cu alti factori de productie, participa la realizarea de noi bunuri economice, in scopul obtinerii de profit. In aceasta calitate mai este cunoscut si prin demersurile formale pe care le imbraca, de: capital real, capital tehnic sau fizic, bunuri investitionale, bunuri capital, bunuri instrumentale, capital echipament, capital fix, capital circulant.

Cursuri similare:

Corelat cu aceasta ultima acceptiune "din punct de vedere financiar-contabil capitalurile detinute de asociati si actionari (agenti economici) reprezinta componente ale pasivului patrimoniului destinat a finanta de o maniera durabila activul patrimonial. Pe considerentul ca ele se afla la dispozitia agentilor economici pe o perioada mai mare de timp, de regula mai mare de un an, ele poarta denumirea de capitaluri permanente".

In viziunea cadrului conceptual contabil IASC, de o atentie deosebita se bucura componenta "capitalul propriu" care reprezinta "dreptul actionarilor (interesul rezidual) in activele intreprinderii, dupa deducerea tuturor datoriilor acestora".
Capitalurile proprii sunt definite ca interes rezidual al proprietarilor intreprinderii, determinat ca diferenta intre totalul activelor si datoriilor acesteia la un moment dat.
In legatura cu notiunea de capital propriu este important sa se precizeze cele doua concepte de baza cu privire la acesta:

- conceptul financiar, conform caruia capitalul este echivalent cu activul net al firmei, reprezentand banii investiti sau puterea de cumparare investita de asociati sau actionari in capitalul intreprinderii;- conceptul fizic, conform caruia capitalul exprima capacitatea de exploatare a intreprinderii reprezentata prin diverse unitati de productie specifice.Abordarea uneia din cele doua concepte se face tinand cont de necesitatile utilizatorilor.

Alegerea conceptului financiar se face in cazul in care utilizatorii situatiilor financiare sunt preocupati de mentionarea puterii de cumparare a capitalului investit, iar a conceptului fizic, in cazul in care preocuparile utilizatorilor sunt directionate spre mentinerea capacitatii de exploatare a intreprinderii.
Provizioanele sunt datorii cu exigibilitate incerta din punct de vedere al datei sau sumei aferente.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.