Contabilitatea capitalurilor

Trimis la data: 2010-07-04
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 55
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Elena Florescu
Dimensiune: 98kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Capitalurile reprezinta surse proprii permanente de finantare a activului patrimonial, expresia baneasca a valorilor economice investite de proprietarii unitatii patrimoniale (capitaluri proprii) sau de terte persoane (datorii pe termen lung si mediu).
Notiunea de capital are semnificatii diferite in functie de tipul unitatii patrimoniale. La firmele private (in nume personal) capitalul apare sub denumirea de capital individual. La societatile comerciale, capitalul apare sub denumirea de capital social. La regiile autonome, denumirea de capital semnifica resursele puse la dispozitie de catre stat.

Cursuri similare:

Capitalurile permanente semnifica sursele de finantare prezente in unitatile patrimoniale pe o perioada mare, de regula, mai mare de un an. In structura capitalului permanent sunt incluse: capitalurile proprii, capitalurile straine (datoriile) exigibile pe termen lung si provizioanele pentru riscuri si cheltuieli.
Capitalurile proprii semnifica interesul rezidual al proprietarilor intreprinderii, stabilit ca diferenta intre totalul activelor si datoriilor la un moment dat.

Datoriile pe termen lung reprezinta datorii care nu indeplinesc conditiile datoriilor curente, avand exigibilitate un termen mai mare de 12 luni de la data bilantului.
Provizioanele pentru riscuri si cheltuieli sunt datorii cu exigibilitate incerta privind data si suma aferenta.
Structura celor trei categorii din cadrul capitalului permanent este urmatoarea:
l .Capitaluri proprii:

a. Capitalul propriu-zis corespunzator finantarii asigurate de proprietari sub forma aporturilor in bani si in natura, sub forma: capital individual, in cazul intreprinderilor individuale, fiind integral in proprietatea intreprinzatorului; capital social, in cazul societatilor comerciale; capitalul regiilor autonome format din resursele alocate de stat.De mentionat ca in functie de tipul societatilor comerciale, capitalul social semnifica valoarea aporturilor sub forma de parti sociale (la societati in nume colectiv - SNC, la societati in comandita simpla - SCS, la societati cu raspundere limitata - SRL), si sub forma de actiuni la celelalte tipuri de societati comerciale.

Actiunile si partile sociale sunt fractiuni din capitalul unei societati stabilite la valori egale prin statutul societatii, marime denumita valoare nominala, care ramane o valoare relativ constanta, de referinta. Ca forma concreta de manifestare, actiunile se prezinta ca titluri de valoare negociabile, care se tranzactioneaza pe piata financiara. Actionarul in calitate de posesor al actiunilor, detine parti din capitalul societatii, fiind coproprietar, iar actiunile constituie titluri de proprietate.

Actiunile si partile sociale asigura titularilor lor: un venit anual - dividend, repartizat din profitul net al societatii; dreptul de participare la activitatea manageriala si de gestionare a patrimoniului; dreptul de a i se restitui capitalul in cazul lichiditatii societatii.Tranzactionarea actiunilor implica doua feluri de operatiuni: operatiuni de plasament si operatiuni speculative.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.