Contabilitatea cheltuielilor si veniturilor

Trimis la data: 2009-07-03
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 28
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Marisa Blau
Dimensiune: 48kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
La baza organizarii contabilitatii financiare a cheltuielilor si veniturilor, conform conceptiei dualiste, sta evaluarea si inregistrarea acestora in functie de natura lor (in contabilitatea de gestiune cheltuielile sunt inregistrate in functie de destinatie).
Contabilitatea de angajamente (accrual accounting) individualizeaza si reflecta cheltuielile in faza de angajare si consum, iar veniturile in faza obtinerii si realizarii.
Pentru cheltuieli se considera faza de consum momentul utilizarii resurselor; pentru venituri realizarea reprezinta momentul transferarii dreptului de proprietate (livrarea si facturarea), iar pentru veniturile care nu sunt legate de vanzari (chirii, dobanzi de incasat) momentul constatarii lor.

Cursuri similare:

Conform principiului conectarii cheltuielilor la venituri (matching), a principiului independentei exercitiilor si a principiului rezultatului, in calculul rezultatului sunt luate in considerare numai cheltuielile atasate veniturilor realizate in exercitiul financiar respectiv. Celelalte cheltuieli angajate in cursul exercitiului sunt "activate", fiind imobilizate, stocate sau repartizate pe mai multe exercitii. Veniturile realizate in avans sunt "pasivizate", urmarind a fi atribuite exercitiilor viitoare.

Standardele Internationale de Contabilitate, dau o noua abordare elementelor de venituri si cheltuieli, definindu-le astfel:
Veniturile conform IAS 18 "Venituri" constituie cresteri ale beneficiilor economice inregistrate pe parcursul perioadei contabile sub forma de intrari sau cresteri ale activelor sau descresteri ale datoriilor, care se concretizeaza in cresteri ale capitalului propriu, altele decat cele rezultate din contributii ale actionarilor.
Cheltuielile constituie diminuari ale beneficiilor economice inregistrate pe parcursul perioadei contabile, sub forma de iesiri sau scaderi ale valorii activelor sau cresteri ale datoriilor, care se concretizeaza in reduceri ale capitalului propriu, altele decat cele rezultate din distribuirea acestora catre actionari.

Definitiile veniturilor si cheltuielilor surprind caracteristicile lor esentiale dar nu specifica criteriile ce trebuie indeplinite pentru a putea fi inregistrate in contul de profit si pierdere. Veniturile si cheltuielile se pot regasi in contul de profit si pierdere in diferite moduri, astfel incat sa furnizeze informatia relevanta pentru procesul decizional. De exemplu, se foloseste adesea distinctia intre acele elemente de venituri si cheltuieli, care sunt rezultatul activitatilor curente ale intreprinderii si cele care nu sunt rezultatul acestor activitati.

Aceasta distinctie se realizeaza plecand de la prezumtia ca sursa unui element (de venituri sau cheltuieli) este relevanta in procesul de evaluare a capacitatii intreprinderii de a genera in viitor numerar si echivalente ale numerarului. Definitia veniturilor include atat venituri din activitatile curente cat si castiguri din orice alte surse. Veniturile din activitatile curente se pot regasi sub diferite denumiri, cum ar fi vanzari, comisioane, dobanzi, dividende, redevente si chirii.

Castigurile reprezinta alte elemente care corespund definitiei veniturilor si pot aparea sau nu ca rezultat al activitatii curente a intreprinderii. Castigurile reprezinta cresteri ale beneficiilor economice si, din acest punct de vedere, nu difera ca natura de venituri. Prin urmare, in acest cadru general, castigurile nu sunt privite ca elemente separate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.