Contabilitatea cheltuielilor si veniturilor

Trimis la data: 2009-01-17
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 26
Nota: 9.98 / 10
Downloads: 0
Autor: Laurentiu Lungu
Dimensiune: 58kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Realizarea obiectului de activitate al oricarei intreprinderi, in esenta generator de venituri, reclama importante eforturi materiale, de munca si banesti concretizate, de regula, in cheltuieli. "in sfera productiei materiale, serviciilor si prestatiilor, A©exploatareaA>> se regaseste in procesul de transformare a valorilor materiale, sub actiunea fortei de munca si a potentialului tehnic de productie, in produse finite sau servicii care, prin vanzare, aduc din nou ciclul economic la forma de A©baniA>>... iar acestia trebuie sa fie neaparat mai multi decat cei avansati pentru a putea supravietui societatea comerciala de productie.

Cursuri similare:

in sfera circulatiei marfurilor A©exploatareaA>> vizeaza procesul de cumparare a marfurilor si ambalajelor, precum si cheltuielile de circulatie pe care le ocazioneaza, urmat de vanzarea lor ... din nou urmand obtinerea unui excedent banesc ca expresie a avansului veniturilor dobandite asupra cheltuielilor efectuate."
Prin urmare, o mare diversitate de operatii economice conduc la transformarea unor elemente ale patrimoniului economic in rezultate economico-financiare care:

a) in sens larg se concretizeaza in:
a1) cheltuieli care, in principiu, semnifica o "saracire" a intreprinderii, generata fie de o micsorare a unor elemente de active patrimoniale, fie de o crestere a unor elemente de pasive patrimoniale (capitaluri proprii sau datorii). Potrivit Cadrului general de intocmire si prezentare a situatiilor financiare elaborat de IASB cheltuielile reprezinta "diminuari ale beneficiilor economice inregistrate pe parcursul perioadei contabile sub forma de iesiri sau scaderi ale valorii activelor sau cresteri ale datoriilor, care se concretizeaza in reduceri ale capitalurilor proprii, altele decat cele rezultate din distribuirea acestora catre actionari."

b1) venituri care, in principiu, semnifica o "imbogatire" a intreprinderii, generata fie de o crestere a unor elemente de active patrimoniale, fie de o scadere a unor elemente de pasive patrimoniale (capitaluri proprii sau datorii). Potrivit Cadrului general de intocmire si prezentare a situatiilor financiare elaborat de IASB, cheltuielile reprezinta "cresteri ale beneficiilor economice inregistrate pe parcursul perioadei contabile sub forma de intrari sau cresteri ale valorii activelor sau descresteri ale datoriilor, care se concretizeaza in cresteri ale capitalurilor proprii, altele decat cele rezultate din contributia actionarilor."

b) in sens restrans, se concretizeaza in:
b1) profit, daca intr-o perioada de timp determinata, de regula un exercitiu financiar, veniturile sunt mai mari decat cheltuielile;
b2) pierdere, daca intr-o perioada de timp determinata, de regula un exercitiu financiar, veniturile sunt mai mici decat cheltuielile.
Cadrul general de intocmire si prezentare a situatiilor financiare elaborat de IASB opereaza cu clasificarea rezultatelor economico-financiare in: curente (din exploatare si financiare) si extraordinare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.