Contabilitatea circulatiei marfurilor

Trimis la data: 2009-04-13
Materia: Comert
Nivel: Facultate
Pagini: 85
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 0
Autor: Alina Chivu
Dimensiune: 104kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Mediul economic al Romaniei dupa 1990 era caracterizat de aparitia numeroaselor societati cu profil comercial al caror obiect de activitate era reprezentat in totalitate sau partial de comercializarea marfurilor. Societatile cu profil comercial au rolul de intermediar intre producatori si consumatori.Circulatia marfurilor consta in trecerea bunurilor materiale de la unitatile producatoare la cele de comert si de aici la consumatorii finali.Actuala dezvoltare a economiei a impus intercalarea intre consumatori si producatori, a unor agenti economici, specializati, care formeaza reteaua unitatilor comerciale cu ridicata si cu amanuntul.

Cursuri similare:

Daca managerul unitatii este cel care alege persoanele ce vor fi incadrate in unitati de desfacere, preocupat fiind de aspectul fizic, tinuta si eficienta in relatiile cu clientii, contabilul trebuie sa fie prompt in a sesiza eventualele deficiente in pregatirea comerciala a vanzatorilor atunci cand acestia nu sunt in masura sa efectueze cu exactitate calculele banesti in raport cu clientii. Tot contabilul este cel care trebuie sa asigure instruirea metodologica a personalului cu privire la intocmirea actelor de evidenta primara, depunerea numeralului incasat, etc.

Este important ca pentru fiecare magazin sau gestiune de marfuri, sa i se puna la dispozitia gestionarului o stampila proprie prin care acesta sa poata stabili cu mai mare certitudine autenticitatea documentelor pe care le-a semnat privind intrarea de bunuri in gestiunea sa.
Cunoscand ponderea importanta a costului transportului in cheltuielile de circulatie, contabilitatea trebuie sa urmareasca respectarea intelegerilor convenite prin comenzi sau contracte cu privire la conditia de "franco", adica a locului de la care cheltuielile il privesc pe cumparator.

Potrivit legislatiei in vigoare, comerciantul este raspunzator de calitatea marfurilor puse in vanzare si nedepasirea termenelor de garantie a bunurilor perisabile . In cazul aprovizionarii cu marfuri de la producator sau de la unitatile de comert cu ridicata, cumparatorul va pretinde ca acestea sa fie insotite de certificatul de calitate, iar bunurile perisabile sa aiba inscriptionat termenul de garantie.
Fie ca un transport aprovizioneaza un singur magazin sau mai multe, contabilitatea trebuie sa asigure un control prompt asupra concordantei dintre valoarea marfurilor primite si repartizarea lor pe gestiuni in baza actelor justificative colectate de la gestionari.

Documentele justificative care trebuie intocmite, persoanele care le aproba si circuitul lor se inscriu intr-un grafic alaturi de documentele din alte compartimente de activitate.Daca evidenta clientilor si furnizorilor nu este organizata pe calculator, apare drept practica si utila folosirea fiselor analitice pentru aceste conturi.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.