Contabilitatea constituirii capitalului social

Trimis la data: 2014-03-29
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.88 / 10
Downloads: 0
Autor: alexandra_16d
Dimensiune: 25kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Obiectivul fundamental al contabilitatii capitalurilor il reprezinta evidenta marimii si miscarii acestora. Pornind de la acest obiectiv se desprind cateva obiective concrete:
- stabilirea corecta a marimii capitalurilor
- evidentierea corecta a capitalurilor pe baza de documente legal intocmite
- conducerea curenta a evidentei operative a capitalurilor
- delimitarea obligatiilor unitatii in ceea ce priveste aportul la capitalul social
- valorificarea eficienta a capitalului prin plasamente rentabile
- conservarea si dezvoltarea capitalurilor proprii, urmarind prin aceasta realizarea autonomiei financiare si intarirea pozitiei financiare a intreprinderii

Cursuri similare:

Evidenta operativa a asociatilor/actionarilor societatii comerciale se realizeaza cu ajutorul registrului asociatilor/actionarilor. In acest registru se tine evidenta nominala pe fiecare asociat/actionar cu numarul de actiuni sau parti sociale subscrise si valoarea nominala a acestora, varsamintele efectuate la capitalul subscris, precum si mentiuni speciale privind cesionarea actiunilor/partilor sociale. Capitalul subscris varsat evidentiaza angajamentele de aport onorate efectiv in baza documentelor justificative care atesta depunerea aporturilor.

Se reflecta in contabilitate cu ajutorul contului 1012 ,,Capital subscris varsat". Dupa continutul economic: cont de capitaluri proprii, depuse efectiv (varsate). Dupa functia contabila: cont de pasiv. Soldul contului este creditor si exprima capitalul efectiv varsat de catre asociati si actionari. Inregistrarea in contabilitate a subscrierii si varsarii capitalului presupune utilizarea pe langa conturile 1011"Capital subscris nevarsat"; 1012 " Capital subscris varsat " si a contului 456 "Decontari cu asociatii privind capitalul".

Acesta evidentiaza aporturile angajate de asociati si actionari in baza actelor de infiintare sau modificare a societati comerciale, exprimand creanta firmei fata de asociati sau actionari. De asemenea poate evidentia datorii fata de asociati sau actionari la restituirea de capital sau la dizolvarea societatii.Contabilitatea sintetica a decontarilor cu asociatii sau actionarii privind capitalul se conduce cu ajutorul contului 456 ,,Decontari cu asociatii privind capitalul".

Dupa continutul economic: cont de decontari cu asociatii sau actionarii. Dupa functia contabila: cont bifunctional. Soldul contului este debitor si exprima drepturile de creanta ale societatii fata de asociati sau actionari pentru aportul promis si nedepus. In cazuri exceptionale, poate prezenta si sold creditor. Acesta exprima obligatiile unitatii fata de asociati sau actionari pentru actiunile sau partile sociale retrase dar neplatite respectiv varsaminte anticipate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.