Contabilitatea consumurilor

Trimis la data: 2010-10-02
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.99 / 10
Downloads: 0
Autor: Matilda Pop
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Ca proces de baza al intreprinderilor producatoare se considera procesul de productie. In acest proces bunurile depozitate se utilizeaza si in contabilitate se prezinta sub forma consumurilor de productie. Conform prevederilor SNC 3 "Componenta consumurilor si cheltuielilor intreprinderii", consumurile care se atribuie produsului fabricat formeaza costul de productie al acestora. In componenta costului se include:Consumuri directe de materiale;Consumuri directe privind retribuirea muncii;Consumuri privind contributiile la asigurari sociale;Consumuri indirecte de productie;

Cursuri similare:

Consumurile de materiale cuprind: la intreprinderile de productie - consumurile directe de materiale, la intreprinderile de prestari servicii - consumurile de materiale. La intreprinderile comerciale consumurile de materiale nu se includ in costul marfurilor, ci se trec la cheltuielile perioadei.

Consumurile privind retribuirea muncii includ: la intreprinderile de productie consumurile directe privind retribuirea muncii, la intreprinderile de prestari servicii - consumurile privind retribuirea muncii. La intreprinderile comerciale consumurile produselor fabricate si soldurilor productiei in curs de executie in suma totala, indiferent de nivelul utilizarii efective a capacitatilor de productie.

Consumurile indirecte de productie sunt legate de deservirea si gestiunea subdiviziunilor de productie (sectiilor, sectoarelor, unitatilor de productie). Acestea apar la intreprinderile activitatii de productie si de prestari servicii si se subdivizeaza in:
consumuri variabile, a caror marime depinde de modificarea volumului productiei (retribuirea muncii prestata de muncitorii auxiliari, costul materialelor consumate etc.);

consumuri constante, a caror marime nu depinde relativ de volumul productiei (uzura calculata, consumurile privind intretinerea si exploatarea cladirilor si utilajului).La calcularea costului de productie se ia in consideratie si productia in curs de executie, daca exista. Productia in curs de executie reprezinta consumurile de materie prima sau materiale, care nu au trecut toate stadiile de prelucrare conform procesului tehnologic.

Pentru evidenta consumurilor de productie se utilizeaza urmatoarele conturi de activ: 811 "Productia de baza"; 812 "Productii auxiliare"(in cazul acordarii serviciilor reciproce de catre insasi intreprindere. La activitatile auxiliare se pot referi: sectia de scule, transport, energie electrica, termica, reparatie, cazangeria); 813 "Consumuri indirecte de productie". Aceste conturi n - au sold, iar la sfarsitul fiecarei perioade ele se inchid:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.