Contabilitatea de gestiune a costurilor globale

Trimis la data: 2009-10-02
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 24
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 0
Autor: Adrian Popeescu
Dimensiune: 83kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Aceasta metoda de calcul a costurilor se aplica de catre intreprinderea care fabrica un singur produs,lucrare sau serviciu,asa cum ar fi cazul:
-centralele electrice,intreprinderile de ciment,celuloza,centralele termice,de apa,etc.;-procesul de productie nu genereaza obtinerea de semifabricate si nici productie neterminata Metoda globala consta in colectarea cheltuielilor globale intr-un singur cont de cheltuiala si determinarea costului pe unitatea de produs,lucrare,serviciu,prin raportarea cheltuielilor la cantitatea de produse obtinute in respectiva perioada de gestiune(procesul diviziunii simple).

Cursuri similare:

In cazul acestei variante nu se determina costul dupa fiecare faza ci numai pentru produsul finit care rezulta dupa ultima faza;aceasta pe considerentul ca din toate fazele de calculatie anterioare ultimei faze, nu rezulta semifabricat ci numai productie in curs de executie ce trece de la o faza la alta fara depozitare intermediara sau daca aceasta are loc, se face pentru o perioda scurta de timp si nu impune calculul costurilor intermediare.

Ca urmare a acestui fapt,nici cheltuielile de productie nu se transfera in contabilitatea de gestiune de la o faza la alta,ci ele se insumeazi extracontabil la sfarsitul lunii pentru productia care a parcurs si ultima faza concretizandu-se in produsul finit. Pentru stabilirea costului unitar al productiei terminate se procedeaza astfel:
cheltuielile directe se colecteaza pe faze de calculatie si pe purtatorul de cheltuiala(in prima faza cheltuielile de productie directe se identifica pe faza si pe purtator,fie structura pe articole de calculatie;in fazele urmatoare se colecteaza pe faze si pe purtatori numai cheltuie-lile de prelucrare in fazele respective(salariile indirecte)].

cheltuielile indirecte se colecteaza numai pe faze de calculatie si la nivel de intreprindere(cele generale de administratie) in structura elementelor primare de cheltuieli sau articolelor de calculatie,urmand ca la sfarsitul perioadei de gestiune sa se repartizeze pe purtator in cadrul fiecarei faze utilizand procedeele cunoscute. se determina cheltuielile directe si indirecte aferente produselor pe fiecare faza de calculatie insumand cheltuielile productiei in curs de executie la inceputul perioadei cu cheltuielile ocazionate in cursul perioadei de gestiune din care se deduc cheltuieli aferente productiei determinate la sfarsitul perioadei de gestiune toate in structura pe elemente primare sau articole de calculatie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.