Contabilitatea decontarilor cu tertii

Trimis la data: 2010-01-13
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.81 / 10
Downloads: 0
Autor: Luana Oprea
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Pt. realizarea obiectivului de activitate,intreprinderile intra in relatii economice diverse,relatii din care se nasc pe de-o parte dreptul (creante)si pe de alta parte obligatii (datorii).
Este vorba despre creante si obligatii cu termene de decontare (de stingere,scurte).
In aceasta categorie nu sunt cuprinse ,datoriile si creantele ce reies din primirea sau acordarea de imprumuturi.
Avand in vedere marea diversitate a relatiilor unor firme,cu terte persoane fizice sau juridice,se retin urmatoarele tipuri de decontari cu tertii:

Cursuri similare:

In contabilitatea firmei,creantele si datoriile se inregistreaza in momentul aparitiilor la valuarea lor nominala (adica la data aparitiei,datoriilor(sumelor datorate) si la data apatitiei creantelor(sume de incasat)).
Valuarea nominala a datoriilor si creantelor este data in mod concret de suma inscrisa in documentele care consemneaza aparitia lor.

Creantele si datoriile in devize se inregistreaza in contabilitatea firmei in lei ,prin convertirea (transformarea) la cursul de schimb in viguare,din momentul efectuarii operatiilor a sumelor in devize. Sistemul informational contabil al datoriilor si creantelor
1.Documentele primare privind datoriile si creantele
2.Contabilitatea analitica si sintetica a datoriilor si creantelor
1.Documentele primare privind datoriile si creantele:

Documentele specifice care constituie suportul de consemnare si inregistrare in contabilitatea firmei ,a datoriilor si creantelor sunt urmatoarele:In ceea ce priveste datoriile (relatia cu furnizorii),documentele ce atesta aceasta relatie este factura fiscala.
Stingerea datoriilor fata de furnizor (decontarea) obligatiilor se face prin plata sumei folosind ordinul de plata,fila de cec si uneori efecte comerciale(biletul la ordin ,cambia,etc.)

Oponentul datoriilor o prezinta creantele.In ceea ce priveste creantele respectiv relatia cu clientii sai ,are la baza tot factura fiscala.
Stingerea creantei fata de clienti se face prin incasarea sumei utilizand aceleasi documente: (ordin de plata, fila de cec, chitanta sau efecte comerciale).In ceea ce priveste datoriile firmei fata de salariati, documentul de decontare,este statul de salarii ,iar pt. concediile de odihna ,documentul este lista de plata.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.