Contabilitatea deinchidere a exercitiului

Trimis la data: 2009-10-28 Materia: Contabilitate Nivel: Facultate Pagini: 44 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: DenisaSimona_O Dimensiune: 83kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Realizarea functiilor contabilitatii implica sintetizarea si generalizarea informatiilor din contabilitatea curenta, in vederea stabilirii periodic a situatiei patrimoniale cu ajutorul bilantului si a rezultatelor obtinute cu ajutorul contului de profit si pierdere.
Legea contabilitatii nr.82/1991 aplicata impreuna cu , reglementarile Cadrului general de intocmire si prezentare a situatiilor financiare elaborat de Comitetul pentru Standarde de Contabilitate Internationale prevede forma si continutul situatiilor financiare. Acestea cuprind:
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Situatiile financiare anuale constituite un tot unitar; ele sunt auditate conform legii.
Fiind un document de sinteza complex, bilantul contabil trebuie sa dea o imagine fidela a patrimoniului, a situatiei financiare si a rezultatului obtinut de unitatea patrimoniala.
Semnificatia bilantului ca principal instrument de sintetizare si generalizare la un moment dat, pe baza principiului partidei duble, a informatiilor contabilitatii curente, poate fi relevata prin abordarile contemporane ale sale :

- Pornind de la patrimoniu "...format din ansamblul bunurilor, al drepturilor si obligatiilor ce caracterizeaza situatia unei entitati patrimoniale la un moment dat, rezulta ca bilantul prezinta capitalurile titularului de patrimoniu, reprezentate sub dublu aspect: al originii lor - resurse si al modului de utilizare.
Bilantul contabil este compus din bilantul propriu-zis, contul de rezultate, anexa la bilant si raportul de gestiune, potrivit Legii contabilitatii.
Bilantul este documentul de sinteza in care se prezinta, elementele de activ, datorii si capital propriu ale entitatii la sfarsitul exercitiului financiar precum si in celelalte situatii prevazute de lege.

In bilant elementele de activ si datorii sunt grupate dupa natura si lichiditate, respectiv dupa natura si exigibilitate.
Un activ reprezinta o resursa controlata de catre entitate ca rezultat al unor evenimente trecute, de la care se asteapta sa genereze beneficii economice viitoare pentru entitate si al carui cost poate fi evaluat in mod credibil.

O datorie reprezinta o obligatie actuala a entitatii ce decurge din evenimentele trecute si prin decontarea careia se asteapta sa rezulte o iesire de resurse care incorporeaza beneficii economice.
Capitalurile proprii reprezinta interesul rezidual al actionarilor in activele unei entitati dupa deducerea tuturor datoriilor sale.
Structurile activului si pasivului bilantier rezulta prin agregarea si consolidarea informatiilor din contabilitatea curenta, soldurile conturilor sintetice, privind elementele de activ si pasiv astfel:

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.