Contabilitatea financiara

Trimis la data: 2010-12-02
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 137
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Vlad_G
Dimensiune: 153kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Contabilitatea financiara este reglementata de un sir de acte legislative si normative din care cele mai importante sunt:
Legea contabilitatii din 04.04.95 - in care se stabilesc regulile generale privind documentarea operatiilor economice, aplicarea sistemelor contabile, inventarierea patrimoniului, corectarea erorilor contabile, intocmirea si prezentarea rapoartelor financiare;
Hotararea Guvernului Republica Moldova "Cu privire la reforma contabilitatii" din 27.12.97, stabileste etapele reformei contabilitatii, nomenclatorul Standardelor Nationale de Contabilitate si modul de elaborare a acestora;

Cursuri similare:

1. Sistemul contabil in partida simpla - poate fi aplicat de intreprinderi a caror activitate este bazata pe munca individuala a fondatorilor sau a membrilor familiei lor (numarul de angajati din exterior nu poate depasi 50% din numarul total de lucratori, volumul anual al veniturilor din vanzari nu depaseste 1 milion lei sau valoarea totala a mijloacelor fixe nu depaseste 350000 lei).

Modul de organizare a contabilitatii in baza acestui sistem este reglementat de SNC 62"Contabilitatea in partida simpla". In cazul aplicarii sistemului in partida simpla intreprinderile sunt obligate sa intocmeasca documente primare si registre contabile. Folosirea conturilor contabile si intocmirea rapoartelor financiare nu este obligatorie.

2. Sistemul contabil simplificat - poate fi aplicat de catre intreprinderile (care fac parte din categoria micului business in conformitate cu legislatia RM) care se incadreaza in limita urmatorilor indicatori: maximum 30 persoane, volumul anual al veniturilor din vanzari nu depaseste 3 milioane lei, valoarea totala a bilantului nu depaseste 3 mln. lei. Modul de tinere a contabilitatii in baza sistemului simplificat este reglementat de SNC 4 "Particularitatile contabilitatii la intreprinderile micului business". Sistemul simplificat are doua variante:

In baza registrului jurnal de evidenta a operatiilor economice
Cu utilizarea borderourilor de evidenta a operatiunilor economice pe conturi (grupe de conturi)
Intreprinderile care nu se incadreaza in limitele acestor indicatori sunt obligate sa aplice sistemul complet.
Politica de contabilitate - reprezinta totalitatea de conventii, principii, reguli si metode acceptate de intreprindere pentru tinerea contabilitatii si intocmirea rapoartelor financiare.

Modul de elaborare si prezentare a politicii de contabilitate este reglementat de SNC 1 "Politica de contabilitate". Politica de contabilitate este obligatorie pentru toate intreprinderile indiferent de apartenenta ramurala, tip de proprietate si forma organizatorico-juridica. Necesitatea elaborarii politicii de contabilitate este conditionata de faptul ca SNC recomanda mai multe metode de evidenta intr-unul sau alt domeniu.

Politica de contabilitate se elaboreaza la infiintarea intreprinderii si se precizeaza pentru fiecare an de gestiune. Adoptarea si precizarea politicii de contabilitate se perfecteaza prin ordinul sau dispozitia conducatorului intreprinderii. Responsabilitatea pentru elaborarea si respectarea politicii de contabilitate o poarta conducatorul intreprinderii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.