Contabilitatea institutiilor de credit

Trimis la data: 2009-07-02
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 220
Nota: 9.89 / 10
Downloads: 0
Autor: Niculescu Ionela
Dimensiune: 307kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Activitatea bancara in Romania se desfasoara prin institutii de credit
autorizate, in conditiile legii. In conformitate cu legea 58/1998 privind activitatea bancare, republicata in M.Of. partea I nr. 78/24.01.2005, institutia de credit reprezinta: a) entitatea care desfasoara cu titlu profesional activitate de atragere de
depozite sau alte fonduri rambursabile de la public si de acordare de credite in cont propriu;b) entitatea emitenta de moneda electronica, alta decat cea prevazuta la lit. a),denumita in continuare institutie emitenta de moneda electronica.

Cursuri similare:

Institutiile de credit (bancile, persoane juridice romane,organizatiile
cooperatiste de credit, institutiile emitente de moneda electronica si casele/bancile de economii pentru domeniul locativ) au, potrivit art.1 din Legea contabilitatii nr.82/1991, obligatia organizarii si conducerii contabilitatii proprii, respectiv a contabilitatii
financiare, in conformitate cu prevederile Legii contabilitatii si ale prezentelor reglementari, precum si a contabilitatii de gestiune adaptata la specificul activitatii.

In baza art.1 alin.3 din Legea contabilitatii nr.82/1991, prevederile acesteia referitoare la organizarea si conducerea contabilitatii, precum si ale prezentelor reglementari, se aplica in mod corespunzator si subunitatilor (sucursale si alte sedii
secundare) cu sediul in Romania, ce apartin unor institutii de credit cu sediul instrainatate, precum si subunitatilor (sucursale si alte sedii secundare) cu sediul in strainatate, care apartin unor institutii de credit cu sediul in Romania.

In aplicarea prevederilor art.2 alin.1 din Legea contabilitatii nr.82/1991,contabilitatea institutiilor de credit trebuie sa asigure inregistrarea cronologicasi sistematica, prelucrarea, publicarea si pastrarea informatiilor cu privire lapozitia financiara, performanta financiara si fluxurile de trezorerie, atat pentru cerintele interne ale acestora, cat si in relatiile cu investitorii prezenti si potentiali, creditorii financiari si comerciali, clientii, institutiile publice si alti utilizatori.

Potrivit art. 5 alin(1) din Legea contabilitatii nr.82/1991, contabilitatea institutiilor de credit se conduce in partida dubla.
Conform art.8 din Legea contabilitatii nr.82/1991, institutiile de credit au obligatia sa efectueze inventarierea generala a elementelor de activ si de pasiv detinute la inceputul activitatii, cel putin o data pe an pe parcursul functionarii lor, in cazul fuziunii sau incetarii activitatii, precum si in alte situatii prevazute de lege.

Documentele oficiale de prezentare a situatiei economico-financiare a
institutiilor de credit sunt situatiile financiare anuale, care trebuie sa ofere o imagine fidela a pozitiei financiare, performantei financiare si a celorlalte informatii referitoare la activitatea desfasurata.Potrivit art.3 din Legea contabilitatii nr.82/1991, contabilitatea se tine in limba romana si in moneda nationala.

Contabilitatea operatiunilor efectuate in valuta se tine atat in moneda nationala, cat si in valuta, potrivit prevederilor prezentelor
reglementari. Pentru necesitati proprii de informare, institutiile de credit pot opta pentru intocmirea situatiilor financiare si intr-o alta moneda.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.