Contabilitatea institutiilor financiar-bancare

Trimis la data: 2010-01-17 Materia: Contabilitate Nivel: Facultate Pagini: 131 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: Riana popescu Dimensiune: 135kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In Romania activitatea bancara se desfasoara in conformitate cu legea bancara 58/98 si legea 312/2004 privind statutul BNR prin institutii de credit autorizate in conditiile legii.
Institutia de credit reprezinta entitatea emitenta de moneda electronica ce desfasoara cu titlu profesional activitate de atragere de depozite sau alte fonduri rambursabile de la public si de acordarea de credite pe cont propriu. In tara noastra institutiile de credit se pot constitui si functiona sub forma: bancilor comerciale, organizatiilor cooperatiste de credit, caselor de economii pt. domeniul locativ, instituiilor emitente de moneda electronica.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Modul de organizare al unei banci este influentat de felul in care echipa de directie intelege sa satisfaca functiile intreprinderii bancare, sa efectueze operatiunile active si pasive proprii bancilor, sa respecte reglementarile privind organizarea si desfasurarea activitatii bancare, sa urmeze strategia de dezvoltare a bancii.
Principalele functii bancare:
1) Fct. de conducere generala - sunt cele care asigura, formuleaza strategia bancii si definesc orientarile de ansamblu de activitati si evolutiei sale;

2) Fct. comerciale - asigura clientela, intretinerea si dezvoltarea relatiilor cu aceasta precum si atragerea de noi clienti;
3) Fct. de executie - sunt definite de totalitatea activitatilor care duc la bun sfarsit activitatile comerciale initiale atat de clientela cat si de directiile comerciale proprii. Aceste activitati au caracter repetitiv si tehnic.
4) Fct. cu caracter functional - sunt definite de activitatile de organizare, consultanta, control si asistenta de specialitate.

5) Fct. administrative - sunt acele activitati prin care se realizeaza toate obligatiile legate de relatiile sociale, fiscale si profesionale ale bancii precum si activitatea prin care se realizeaza difuzarea normelor de ordine interna.
Pentru indeplinirea acestor functii, bancile comerciale isi concep structuri organizatorice proprii
din care nu trebuie sa lipseasca:

a) Directii comerciale si asimilate - sunt cele mai importante structuri deoarece intretin si dezvolta relatii cu clientela producand venitul unitatii bancare. Pot fi structurate in:
1) Directii de clientela - gestioneaza diferitele categorii de clienti existand directii pt. fiecare grupa omogena de clienti: clientela traditionala ( soc. com. traditionale nebancare ) grupa in functie de marime si specializare si clientela specializata ( cu particularitati speciale ).

2) Directii de retea - sunt acelea care gestioneaza componentele retelei bancare
3) Directii financiare de piata si afaceri - existenta acestora este determinata de diversificarea produselor si serviciiloe financiar-bancare pe piata nationala si internationala.
b) Servicii de executie- efectueaza activitati care vin sa completeze actiunile desfasurate de directiile de clientela. Ele cuprind:

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.