Contabilitatea institutiilor publice

Trimis la data: 2010-12-16
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 47
Nota: 9.50 / 10
Downloads: 15
Autor: Mihai Andrei Vasile
Dimensiune: 44kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Institutiile publice au obligatia de a tine contabilitatea proprie, conform legii contabilitatii. Contabilitatea trebuie sa asigure inregistrarea cronologica si sistematica , prelucrarea , publicarea si pastarea informatilor cu privire la pozitia financiara, performanta financiara si fluxurile de trezorerie atat pentru cerintele interne ale acestora cat si pentru utilizatorii externi (guvernul, parlamentul, creditorii, debitorii).Contabilitatea institutilor publice asigura informatii ordonatorilor de credite (conducerii institutiilor publice) cu privire la executia bugetelor de venituri si cheltuieli (incasarea si respectiv plata veniturilor si cheltuielilor), patrimoniul aflat in administrare (patrimoniul privat si public).

Cursuri similare:

Institutiile publice isi defasoara activitatea de regula innsfera nemateriala (invatamant, securitate nationala, sanatate, ordine publica) avand drept scop satisfacerea unor nevoi generale ale populatiei.

Trimestrial institutiile publice au obligatia intocmirii si depunerii unor dari de seama contabile, iar anual situatii financiare. Patrimoniul este primit initial de la bugetul de stat sau local , de regula prin transfer de la alte institutii publice. Banul public trebuie cheltuit cu eficienta maxima.

PRINCIPIILE CONTABILE: Principiul continuitatii activitatii; Principiul permanentei metodelor; Principiul prudentei; Principiul intangibilitatii bilantului de deschidere; Principiul necompensarii; Principiul contabilitatii pe baza de angajamente (se inregistreaza veniturile si cheltuielile in momentul in care acestea se produc si nu pe masura ce acestea sunt incasate sau platite);

Principiul evaluarii separate a elementelor de activ si de datorii; Principiul pragului de semnificatie (in situatiile financiare orice element care prezinta o valoare semnificativa trebuie prezentat distinct, iar cele cu valori nesemnificative sunt prezentate prin insumarea intr-o pozitie globala).

Principiul prevalentei economicului asupra juridicului (informaticien contabile prezentate in situatiile financiare trebuie sa fie credibile, sa respecte realitatea economica a evenimentelor sau tranzactiilor , nu numai forma lor juridica).

CLASIFICATIA BUGETARA: Documentul cu caracter de lege prin care se fundamenteaza si previzioneaza atat veniturile anuale ce urmeaza a fi mobilizate cat si cheltuielile ce urmeaza a fi efectuate pe destinatii il reprezinta bugetul de stat.

Anual in cadrul acestuia se aproba impozitele, taxele si cotele de impunere precum si alte venituri. Totodata prin bugetul de stat se aproba credutele bugetare pe destinatii. In scopul cunoasterii diversitatii impozitelor, taxelor si destinatiile cheltuielilor bugetare se impune gruparea acestora dupa criterii unitare.

Aceasta grupare a veniturilor si cheltuielilor bugetare intr-o ordine unitara si obligatorie este stabilita prin clasificatia bugetara care este elaborata de Ministerul Finantelor Publice.

Criteriile care stau la baza grupari veniturilor si cheltuielilor pot fi : Criteriul functional prin care se asigura gruparea veniturilor si cheltuielilor in functie de obiectivele stabilite de stat. Conform acestui criteriu veniturile si cheltuielile bugetare se grupeaza pe parti , capitole si subcapitole (de exemplu la venituri avem venituri curente si de capital reprezentand parti si respectiv venituri fiscale si nefiscale reprezentand capitole etc).

Criteriul economic prin care se asigura gruparea veniturilor si cheltuielilor in functie de natura lor. Conform acestui criteriu veniturile si cheltuielile sunt grupate pe titluri, articole si aliniate.

Criteriul administrativ sau deparetamentarul prin care se asigura codificarea ordonatorilor principali de credite si pornind de la aceasta codificare la nivelul fiecarui ordonator principal de credite se realizeaza gruparea veniturilor si cheltuielilor dupa celelate criterii. Astfel criteriul administrativ asigura gruparea veniturilor si cheltuielilor pe ministere, alte institutii centrale si consilii judetene.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.