Contabilitatea institutilor de credit

Trimis la data: 2010-06-29
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 29
Nota: 9.04 / 10
Downloads: 3
Autor: Alin Iorga
Dimensiune: 68kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Primele dovezi care atesta existenta sistemului bancar romanesc dateaza din 1765 cand au fost gasite cateva placute inscriptionate cu diverse insemne care conduceau spre existenta banilor. Aceste placute au fost gasite intr-o zona aurifera din muntii Apuseni.In perioada urmatoare au existat mai multe tentative de constituirea a unei banci, insa prima banca constituita in Romania a fost Banca Nationala a Moldovei cu sediul la Iasi.aceasta banca a fost constituita din initiativa unui parchet prusac caruia i-a si fost concesionata.

Cursuri similare:

Datorita faptului ca o mica parte din capitalul social subscris a fost varsata, pentru buna functionalitate a bancii, aceasta a facut apel la imprumuturi din strainatate a caror dobanda destul de ridicata a condus la falimentul bancii in anul urmator 1957. la 22 noiembrie 1864 i-a fiinta la Bucuresti Casa de Economii si Cecuri Postale care a detinut monopolul emiterii monedei pe teritoriul principatelor unite pana la aparitia Bancii Nationale a Romaniei.

In perioada imediat urmatoare apar o multime de banci dintre care o importanta deosebita au avut-o: Banca Aurora cu sediul la Nasaud (1872), Banca Auroria cu sediul la Abrud (1873), Creditul Funciar Rural (Bucuresti 1873), etc. Fara indoiala cea mai importanta banca care apare in Romania in acest timp a fost Banca Nationala a Romaniei a carui statut de functionare a fost aprobat de Parlamentul Principatelor Unite in aprilie 1880. La constituirea Bancii Nationale a Romaniei au avut loc numeroase discutii referitoare la structura capitalului social respectiv la cota de capital social strain admisa.

Banca Nationala a Romaniei a fost constituita cu participarea cotei de capital integral romanesc asta pentru a evita controlul economiei decatre alte state. BNR a fost conceputa dupa modelul BNA (1694 Banca Nationale a Angliei). Datorita dezvoltarii economico nationale si in special al mediului de afaceri a aparut ca imperios necesara si infiintarea Bursei de Marfuri (Buceresti 1881).

Aparitia BNR a insemnat un pas urias inainte in dezvoltarea sistemului bancar romanesc deoarece in perioada de dinaintea Primului Razboi Mondial in Romamia existau aproximativ 200 de banci comerciale. Datorita pastrarii neutralitatii Romania in prima parte a Razboiului Mondial in economie au aparut noi oportunitati in afaceri, oportunitati care au generat profituri uriase si mediului bancar.

In perioada imediat urmatoare terminarii P.R.M. specula si inflatia a atins cote greu de imaginat si bancile comerciale au fost puternic implicate in acest fenomen dar printr-o politica prudenta dusa din partea BN, bancile comerciale au reusit sa ramburseze parte din capital in moneda devalorizata. Perioada anilor 1929-1923 care a coincis cu o profunda criza economica nici sistemul bancar nu a fost ocolit.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.