Contabilitatea manageriala

Trimis la data: 2010-03-23
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 104
Nota: 7.95 / 10
Downloads: 213
Autor: Oana Gheorghe
Dimensiune: 166kb
Voturi: 8
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Contabilitatea realizeaza reprezentarea interna si externa a unei intreprinderi. Aceasta reprezentare justifica existenta a doua circuite in sistemul informational al intreprinderii: unul, care reda imaginea intreprinderii in exterior - contabilitatea financiara, considerata "fata externa" a intreprinderii si altul care, descrie procesele interne ale intreprinderii, denumit contabilitatea manageriala, considerata "fata interna" a intreprinderii.

Cursuri similare:

Contabilitatea de gestiune a aparut in Marea Britanie si SUA la finele secolului XVIII, ca urmare a dezvoltarii industriilor si concurentei. CG a cunoscut 2 etape de dezvoltare:
-I etapa(interbelica) - cuprinsa intre cele 2 razboaie mondiale. In aceasta perioada nu exista notiunea de "contabilitatea manageriala", dar practica notiunea de "contabilitatea de productie", care avea un singur obiectiv - calcularea costului de productie.

-II etapa(postbelica) - cuprinde perioada de dupa al 2-lea razboi mondial, si anume in anii 40-50 a aparut notiunea de "contabilitatea manageriala", care se deosebeste de "contabilitatea de productie" prin faptul ca in afara de calculul costului de productie, ea se mai ocupa si cu begetarea, analiza, controlul, luarea deciziilor etc.

In Republica Moldova contabilitatea manageriala a fost recunoscuta oficial prin intermediul Conceptiei reformei contabilitatii Nr. 1187 din 24.12.1997. Dezvoltarea contabilitatii manageriale in Republica Moldova se efectueaza in doua directii principale:

1.adaptarea tehnicilor si metodelor demult aplicate in lume, care au adus utilizatorilor lor succesul in afaceri;
2.studierea si cercetarea tehnicilor si metodelor relativ noi pentru intreprinderile din vest.

Contabilitatea manageriala, numita si "contabilitatea analitica" in Franta sau "contabilitatea de gestiune" in Rominia are rolul de a servi ca instrument in luarea deciziilor de catre managerii firmei.
Contabilitatea manageriala reprezinta un domeniu distinct in cadrul evidentei contabile, avind drept obiectiv principal masurarea, colectarea, prelucrarea si transmiterea informatiei pentru planificare (bugetare), calculatie, control si analiza executarii bugetelor in scopul pregatirii rapoartelor interne pentru luarea deciziilor manageriale.

Principalele obiective sau functii ale contabilitatii manageriale sunt:
- calcularea costurilor pe produse (lucrari, servicii), activitati si pe unitati organizationale (diviziunii, departamente, sectii, servicii etc.);
- determinarea diferitor marje si rezultate analitice pe produse, servicii sau activitati;
- furnizarea informatiei necesare elaborarii bugetelor;
- furnizarea informatiilor necesare elaborarii bugetelor;
- furnizarea de informatii pentru stabilirea abaterilor intre previziuni si realizari;
- furnizarea de informatii destinate masurarii performantelor (rentabilitate, productivitate) la nivelul sectoarelor de activitate si al produselor
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.