Contabilitatea mijloacelor fixe

Trimis la data: 2010-08-14
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 0
Autor: Andrei Martagiu
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Evidenta mijloacelor fixe- documentele de evidenta primara operative si contabile utilizate in evidenta mijloacelor fixe:
1)Fisa mijloacelor fixe- document normat de interna fara regim special si care ne da toate informatiile despre mijloace fixe, informatii care trebuie sa cuprinda:
-identificarea mijloacelor fixe-denumirea si clasa din care face parte, categoria din care face parte
-istoricul mijloacelor fixe care cuprinde-data fabricatiei, data achizitiei, data punerii in functiune
-informatii cu privire la caracteristicile tehnice
-informatii financiar contabile-durata normata de functionare si rata amortizarii

Cursuri similare:

Mijloacele fixe in momentul achizitiei se receptioneaza ca orice alt bun, dar in conditii particulare pe un document de receptie a mijloacelor fixe, document care preia toate informatiile din documentele de achizitie, informatii care pot fi identificate si verificate in momentul achizitiei. Exista receptii de exceptie atunci cand furnizorul se obliga contractual sa efectueze livrarea si punerea in functiune, caz in care se face o receptie finala pe baza de proces verbal de receptie a mijloacelor fixe
2) Registrul mijloacelor fixe-document care centralizeaza toate mf intr-o intreprindere pe baza clasificarii lor in functie de clasa si categoria mf

Acest registru face o identificare clara a mf si pe baza lui se atribuie acestora un nr de inventar care cuprinde in prima cifra clasa mf, a doua cifra categ. in cadrul clasei si urmatoarele cifre nr. de ordine in cadrul clasificarii.In Romania exista o legislatie care impune identificarea fiecarui din registrul mf cu mf respectiv pentru o recunoastere mai usoara in conditiile inventarierii.

Aceste documente reprezinta documentele de evidenta primara, iar in contabilitatea mf se utilizeaza si documente centralizatoare cum ar fi: documentul de calcul al amortizarii si al valorii reziduale sau balanta mf care este un document centralizator in care se opereaza lunar rata de amortizare si se evidentiaza valoarea amortizata pana la acel moment si valoarea ramasa neamortizata.

Mijloacele fixe reprezinta componenta valorica cea mai importanta din cadrul imobilizarilor corporale. Contabilizarea mf se face cu ajutorul a doua conturi foarte importante specifice mf.c
-achizitiile de mf respectiv furnizorul de mf reprezentat printr-un cont de furnizor
-transferul de mf intre sectoarele aceleiasi firme
-constituirea unui mf realizat in proprie de insasi intreprinderea pe baza unui plan de investiti.

Se crediteaza cu:
-amortizare mf respectiv valoarea
-de mf in urma vanzarii de mf de catre intreprindere
-scoaterea di uz a mf in urma amortizarii sale integrale sau inainte de amortizarea sa integrala daca acesta se dovedeste a fi uzat moral si tehnologic, fapt generat de exploatarea sa peste parametrii sau actiunea unor factori externi.

In cadrul intreprinderii exista si procese interne care se aplica asupra mf si care il afecteaza atat functional cat si d.p.d.v. contabil si anume mf sunt supuse unui proces de intretinere complex care implica anumite consumuri materiale si anume:reparatii curente, caz in care costurile se contabilizeaza pe contul de cheltuieli ale sectiei sau cheltuieli generale ale intreprinderii si reparatii capitale atunci cand se produce o actiune asupra respectivului mf mai mare decat 50% din valoarea sa si ii aduce noi calitati functionale, caz in care valoarea reparatiei capitale se transforma in investitie si creste valoarea mf in valoarea reparatiei capitale care se adauga la valoarea ramasa capatand o alta valoare, o alta durata de functionare si o alta norma de amortizare lunara sau anuala.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.