Contabilitatea operatiunilor bancare cu titluri

Trimis la data: 2010-01-24
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 58
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Adriaan Grigore
Dimensiune: 64kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Planul de conturi si normele metodologice de aplicare a acestuia, prevad operatiuni specifice privind detinerea de catre institutiile de credit a portofoliului propriu de titluri, emisiuni de titluri in scopul atragerii de resurse banesti necesare desfasurarii activitatii lor, precum si operatiuni cu titluri in numele clientelei (cum ar fi gestionarea portofoliului de titluri al clientelei, punerea in legatura a vanzatorului cu cumparatorul etc.)

Cursuri similare:

Titluri de plasament date cu imprumut se inregistreaza in debitul contului 3035 "Titluri date cu imprumut", in corespondenta cu contul 3031" Titluri de plasament", iar restituirea lor se inregistreaza printr-o formula contabila inversa.Remuneratia calculata (dobanda) si neajunsa la scadenta, pentru titlurile de plasament date cu imprumut, se inregistreaza ca o creanta atasata (3037=7037), iar soldarea ei se inregistreaza prin incasare sau prin trecerea in categoria celor restante (3812) sau indoielnice (3822).

Reclasarea titlurilor de plasament, pe baza analizei portofoliului, in titluri de investitii se inregistreaza in creditul contului 3031 "Titluri de plasament", in corespondenta cu contul 3041 "Titluri de investitii".Creantele atasate aferente tuturor titlurilor de plasament sunt formate din dobanzile calculate la titlurile de plasament date cu imprumut, neajunse la scadenta, precum si din dividendele sau dobanzile cuvenite in perioada de detinere a titlurilor.

Constituirea lor se inregistreaza in contul 3037 "Creante atasate" desfasurat in conturi sintetice de gradul III pe feluri de titluri (actiuni, obligatiuni etc.), in corespondenta cu contul 7033 "Venituri din titluri de plasament" desfasurat pe feluri de remuneratii (dobanzi, dividende etc.).Creantele se sting prin incasarea lor ori prin trecerea la restanta (3812 sau la indoielnice (3822).Reflectarea cumpararilor de titluri de plasament in devize se face distinct in functie de faptul daca sunt titluri cu venit variabil (actiuni) sau titluri cu venit fix (obligatiuni); in cazul in care are loc cumpararea de obligatiuni avand dobanzi scurse, cu ocazia cumpararii de titluri se platesc si dobanzile scurse.

De exemplu daca se achizitioneaza obligatiuni avand termen de rambursare 3 ani (din care 2 ani au trecut), dobanda aferenta celor 2 ani este o dobanda scursa. Vanzatorul va cuprinde aceasta dobanda (cupon) in pretul de vanzare daca plata dobanzii va avea loc la retragerea obligatiunilor deoarece cumparatorul o va recupera peste 1 an (cu ocazia rambursarii).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.