Contabilitatea operatiunilor bancare in devize

Trimis la data: 2010-01-21
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 49
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Amelia Murgu
Dimensiune: 57kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Frecventa operatiunilor institutiilor de credit, ca de altfel si a celor efectuate de agentii economici in devize, este din ce in ce mai mare.
Planul de conturi si normele metodologice de utilizare a conturilor ofera posibilitatea de reflectare, in contabilitatea sintetica si analitica, a elementelor patrimoniale active si pasive, a creantelor si datoriile atat in lei cat si in valuta.
In acest sens identificam:

Cursuri similare:

Functiunea conturilor care reflecta valori, datorii si creante, exprimate in devize este in asa fel conceputa incat acestea nu au corespondenta contabila decat cu conturile avand exprimare (evaluare) in aceeasi moneda straina.
Pe langa operatiunile de incasari si plati in devize, contabilitatea are sarcina de a reflecta operatiunile de vanzari si cumparari de devize, operatiuni de afaceri cu titluri emise de societati nerezidente, exprimate in devize.
Unele dintre aceste afaceri, desi sunt exprimate in devize, sunt finantate in lei.

De asemenea, dobanzile datorate sau platite in devize se evalueaza si se inregistreaza in conturile de cheltuieli, in lei.
Pentru inregistrarea afacerilor in devize care genereaza si operatiuni contabile in lei, de natura celor de mai sus, au fost concepute conturi de legatura intre conturile in devize si cele in lei. Cu ajutorul acestor conturi se realizeaza legatura intre balanta patrimoniului propriu in devize si cea generala a carei exprimare se face in lei.
Conturile de legatura sunt denumite "Conturi de ajustare" atat pentru valorile bilantiere cat si pentru cele in afara bilantului, respectiv:

Contul 3721 "Pozitie de schimb" functioneaza in corespondenta cu conturile in care exprimarea valorica se face in devize.
Se crediteaza cu operatiunile care duc la cresterea cantitativa si valorica a patrimoniului propriu exprimat in devize, cu diferentele valorice pozitive rezultate din reevaluarea, la sfarsitul fiecarei luni, a tuturor activelor exprimate in devize si cu diferentele valorice negative rezultate din reevaluarea pasivelor (scaderi de datorii ca urmare a scaderii cursului) exprimate in devize, pe baza cursului valutar la sfarsitul lunii.

Se debiteaza cu scaderea patrimoniului propriu in devize, cu diferente valorice negative rezultate in urma reevaluarii activelor (scadere de curs) exprimate in devize, cu cresterea datoriilor proprii in devize (dobanzi datorate, comisioane etc.) si cu diferentele rezultate din reevaluarea datoriilor in devize, in sensul cresterii lor, pe baza cursului valutar.Soldul creditor al contului reprezinta valoarea cu care cresc activele in devize sau cu care scad pasivele de asemenea in devize si invers, soldul debitor semnifica scaderea patrimoniului propriu in devize.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.