Contabilitatea operatiunilor generate de divizarea societatilor comerciale

Trimis la data: 2010-01-23
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Mirela_M
Dimensiune: 36kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Restructurarea, retehnologizarea, dorinta de sporire a gradului de profitabilitate sau existenta unor deficiente in cadrul unor firme, la care se adauga alte considerente economice si sociale, sunt cativa dintre factorii care ii determina pe administratorii, patronii sau actionarii unor societati comerciale sa recurga la divizarea acestor entitati economice.Societatea divizata (scindata) efectueaza aporturi la societati noi sau existente pe baza proiectului de divizare.
Divizarea se poate face prin impartirea intregului patrimoniu al elementelor de activ si de pasiv ale unei societati comerciale care isi inceteaza existenta, intre doua sau mai multe societati comerciale existente sau care iau astfel fiinta.

Cursuri similare:

Divizarea care are ca efect dizolvarea, fara lichidare, a societatii comerciale care isi inceteaza existenta si isi transmite toate elementele de activ si pasiv catre alte societati, in starea in care se gasesc la data divizarii, conduce la atribuirea, in schimb, de actiuni sau parti sociale catre asociatii/actionarii societatilor desfintate, emise de catre societatile beneficiare ale acestor aporturi.

Divizarea se poate face si prin impartirea doar a unei parti din patrimoniul societatii comerciale, partea care se desprinde se transmite catre una sau mai multe societati comerciale existente sau care iau astfel fiinta. In aceasta situatie societatea din care s-a desprins o parte din patrimoniu nu isi inceteaza existenta.
In cazul aportului sau desprinderii doar a unei parti din patrimoniu al unei societati comerciale la una sau mai multe societati comerciale existente sau care iau fiinta, acest aport este remunerat cu actiuni sau parti sociale ce se atribuie actionarilor/asociatilor societatii care se divizeaza, de la societatile comerciale beneficiare de aporturi.

Divizarea se hotaraste de fiecare societate in parte, in conditiile stabilite pentru modificare actului constitutiv. In baza hotararii adunarilor generale din fiecare societate care participa la divizare, administratorii acestora intocmesc proiectul de divizare.
Pentru fiecare din societatile care participa la divizare, unul sau mai multi experti independenti, desemnati sau agreati de o autoritate judiciara sau administrativa, examineaza proiectul de divizare si intocmesc un raport scris destinat actionarilor, raport in care isi vor da avizul de specialitate asupra divizarii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.