Contabilitatea operatiunilor intrabancare si interbancare

Trimis la data: 2010-01-22
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Larisa_V
Dimensiune: 28kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Decontarile intrabancare se refera la operatii efectuate intre unitatile componente ale aceleiasi banci si mai poarta numele de decontari intre sedii. Aceste operatii sunt efectuate fie in nume propriu, fie in numele clientilor. In cazul in care aceste operatii se fac in numele clientilor, ele genereaza incasari si plati pe baza unor documente de plata specifice activitatii economice, precum ordinul de plata sau cecul.Ordinul de plata este un instrument de decontare ce intervine de regula in relatiile dintre doua persoane juridice intre care s-au stabilit relatii de vanzare cumparare de bunuri, lucrari sau servicii. Ordinul de plata este emis de catre cumparator si este inaintat bancii sale pentru a face neconditionat plata catre o terta persoana, numita beneficiar.

Cursuri similare:

Clientul bancii se poate prezenta la ghiseu cu mai multe ordine de plata centralizate pe un borderou. Referentul de la ghiseu va aplica stampila, va pune data si semnatura, dupa ce in prealabil a verificat corectitudinea datelor din document si existenta sumei in contul acestuia Executarea ordinului de plata se face prin debitarea contului platitorului si prin emiterea unui aviz OIS (operatiuni initiate intre sedii) creditare catre unitatea bancara ce gestioneaza contul beneficiarului. Unitatea bancara destinatara va finaliza operatiunea prin creditarea contului clientului sau, adica a beneficiarului. Avizul de creditare nu se intocmeste in cazul in care ambii parteneri sunt clienti ai aceluiasi sediu.

In cazul in care din anumite motive exista refuzuri de executare a operatiei se intocmeste "Comunicarea de refuz de executare" (CRE), care se inregistreaza intr-un Registru de evidenta a CRE.
Daca in cadrul operatiunilor de plata se produce o intarziere datorata institutiilor de credit participante, acestea vor platii dobanzi de intarziere. Penalitatile de intarziere se calculeaza in functie de zilele de intarziere de efectuare a platii.
Cecul este instrumentul de plata in care intervin trei parti:
Tragatorul (clientul dintr-o relatie economica) - este persoana care emite cecul, adica este platitorul catre o terta persoana cu care are relatii comerciale;

Trasul este institutia de credit care executa ordinul de plata (banca platitorului);Beneficiarul (furnizorul din relatia economica), care este posesorul de drept al cecului si care va prezenta spre achitare cecul remis catre emitent.Beneficiarul se poate prezenta cu fila cec cu incasare la unitatea bancara trasa in cazul unui cec in numerar, sau la unitatea bancara cel deserveste, in cazul cecului barat.
Cecul se verifica, iar apoi se inregistreaza de catre referent in jurnalul de casa si apoi se remite casei spre achitare (pentru incasarea in numerar). Pentru incasarea cecului prin cont, acesta va fi insotit de un borderou de incasare intocmit in trei exemplare, care au urmatoarea destinatie:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.