Contabilitatea primelor de capital si rezervelor

Trimis la data: 2014-03-29
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.81 / 10
Downloads: 0
Autor: alexandra_16d
Dimensiune: 25kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Primele legate de capital, ca element al capitalurilor proprii, rezulta in urma operatiunii de constituire a capitalului prin emisiunea de actiuni in sistem suprapari si ulterior prin majorarea capitalului, fie ca urmare a emisiunii de noi actiuni, fie ca urmare a diferentei de aport in cazul aporturilor in natura la capital, precum si in urma fuzionarii a doua sau mai multe societati sau prin conversia de obligatiuni in actiuni.
In situatia in care vanzarea titlurilor de capital se face la un pret superior valorii nominale intervine prima de capital care trebuie evidentiata si contabilizata separat. Pentru reflectarea acesteia se foloseste contul 104 ,,Prime de capital".

Cursuri similare:

Rezerva din reevaluare exprima plusul sau minusul rezultat din
reevaluarea imobilizarilor corporale.
In activitatea intreprinderilor exista situatii cand anumite elemente in special imobilizarile corporale (constructii, terenuri) nu mai corespund valorilor actuale datorita factorilor perturbatori care au aparut de la intrarea acestora in gestiune in special inflatia. In aceste conditii valorile de inregistrare nu mai respecta principiul fundamental al contabilitatii (imaginea fidela) fiind necesara periodic reevaluarea.

Obiectivul principal al reevaluarii il reprezinta constatarea valorii reale (juste) avand in vedere pretul pietei, starea si utilitatea activelor. Atunci cand nu exista posibilitatea determinarii valorii de piata imobilizarile se evalueaza la costul de inlocuire din care se deduce amortizarea cumulata.
In cazul reevaluarii imobilizarilor amortizarea cumulata trebuie:
- recalculata proportional cu schimbarea in valoarea contabila bruta (cand se are in vedere inflatia);

- eliminata din valoarea contabila bruta iar valoarea neta este recalculata la valoarea reevaluata a activului (in cazul reevaluarii prin expertiza tehnica).Prin reevaluare se intelege substituirea valorii contabile de inregistrare a unei imobilizari cu valoarea de utilitate stabilita la o anumita data.Reevaluarea imobilizarilor corporale se face cu exceptiile prevazute de reglementarile in vigoare la valoarea justa. Valoarea justa se determina pa baza unor evaluari efectuate de regula de evaluatori autorizati.

Elementele dintr-o clasa de imobilizari corporale trebuie reevaluate simultan. Reevaluarile trebuie facute cu suficienta regularitate astfel incat valoarea contabila sa nu difere substantial de cea care ar fi determinata folosind valoarea justa la data bilantului. Daca valoarea justa a unei imobilizari corporale reevaluate nu mai poate fi determinata prin referinta la o piata activa, in bilant se va prezenta valoarea reevaluata la data ultimei reevaluari din care se scad amortizarea si ajustarile pentru depreciere cumulate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.