Contabilitatea procurarii si utilizarii mijloacelor economice

Trimis la data: 2010-03-21
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 0
Autor: Eliza Dansecu
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
2.1.Definitii si structuri
Indiferent de ob de activitate ( productie, comercializare, prestare servicii)societatea comerciala trebuie sa-si procure mijloace economice necesare desfasurarii activitatii.In functie de modul in care mijlocul economic participa si se consuma pe parcursul unui ciclu de exploatare mijloacele ec se clasifica in:A. mijloace ec care participa la mai multe cicluri de exploatare consumandu-se tresptat : activele imobilizate (corporale si necorporale)- activele pe termen lung
B. mijloace ec care participa la un singur ciclu de exploatare consumandu-se pa prima utilizare :active circulante (active pe termen scurt)-stocuri (materii prime materiale, obiecte de inventar)

Cursuri similare:

Pe langa aceste elemente de mai sus apar ca mijloace economice imobilizarile in curs care se refera la acele imobilizari care la sfarsitul perioadei de gestiune nu sunt terminate aflandu-se in diferite faze de executie sau imobilizari finalizate dar nereceptionate sau avansuri acordate pentru achizitia de imobilizari corporale sau necorporale.

Evidenta contabila a mijloacelor ec pe termen lung se tine cu ajutorul conturilor din clasa 2, grupurile 20,21,23
Evidenta contabila a mijloacelor ec pe termen scurt se tine cu ajutorul conturilor din clasa 3 grupa 30
Toate aceste conturi au functie contabila de activ, continut ec de bunuri (valori)

PRECIZARI:
Elementele de imobilizari in curs se trec in categoria imobilizarilor finalizate ( corporale si necorporale) la data efectuarii receptiei , darii in folosinta sau punerii in functiune dupa caz.
Obiectele de inventar sunt bunuri cu o valoare mai mica decat limita prevazuta de lege pentru a fi considerate mijloace fixe ( 1500) indiferent de durata de utilizare sau de durata de utilizare mai mica de unan , indiferent de valoarea lor.

2.2.Evaluarea si inregistrarea mijloacelor economice la intrarea in patrimoniu
Evaluarea:La intrarea in patrimoniu,se stabileste pt fiecare element patrimonial o valoare de intrare / valoare contabila.Aceasta difera ca denumire si modalitate de determinare in functie de provenienta bunurilo( calea de intrare in patrimoniu)
prin achizitie (cost de achizitie)
prin aport la capitalul social ( valoare de aport)
prin donatie ( valoare de utilitate)
din productie proprie ( cost de productie)

1.Procurarea prin achizitie sunt evaluate si inregistrate la cost de achizitie ce cuprinde:pretul de cumparare(facturare) + taxe nerecuperabile(acize) + cheltuieli de transport, apovizionare + alte cheltuieli accesorii punerii in stare de utilizare sau intrarii in gestiune a bunului respectiv- reduceri comerciale

2.Intrarea ca aport la capitalul social Activele sunt evaluate valoare de aport stabilita de experti evaluatori in functie de utilitate , starea si pretul pe piata al bunului.
3.Procedura cu titlu gratuit(oneros).Activele sunt evaluate la valoarea de utilitate - valoarea pe piata a unor bunuri similare.

ATENTIE!
Odata stabilia o valoare de intrare pt elementele patrimoniale aceasta nu mai poate di modificata sub nici o forma.exceptie face czul imobilizarilor a caror valoare de intrare poate fi modificata in doua cazuri:reevaluarea activelor (evaluatorii autorizat, stabilesc o noua valoare pt active- valoare justa -care poate fi mai mica sau mai mare decat valoarea contabil(valoarea de intrare initiala.Noua valoare devine valoare contabila a activelor evaluate in masura in care legislatia o permita;modernizarea unui activ corporal ( necorporal-program informatic) reprezinta operatiunea in urma careia are loc o imbunatatie a parametrilor de functionare ai bunului modernizat

Trebuie facuta deosebirea intre modernizarea si reparatii. Modernizarea conduce la cresterea valorii de intrare la nivelul valorii imbunatatirilor aduse, reparatiile conduc la inregistrarea unor cheltuieli (consumuri) , valoarea de intrare a activului reparat nu se modifica.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.