Contabilitatea relatiilor cu tertii

Trimis la data: 2010-07-01
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 48
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Adina Musat
Dimensiune: 77kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Schimburile de valori din cadrul activitatilor economice delimiteaza doua fluxuri: fluxul de bunuri, lucrari si servicii de la furnizor catre beneficiar si fluxul de valori de schimb de la beneficiar catre furnizor. Daca aceste fluxuri nu sunt sincronizate, apar datorii (obligatii) ale beneficiarului si creante (drepturi) ale furnizorului. Aceste decontari cu tertii (creante si datorii) sunt decontari pe termen scurt. In aceasta categorie nu sunt incluse datoriile si creantele financiare determinate de creditele pe termen scurt primite, respectiv acordate de unitate.In contabilitatea creantelor si datoriilor se reflecta operatiile patrimoniale referitoare la livrarile reciproce de bunuri intre clienti si furnizori, a lucrarilor executate si serviciilor prestate, precum si a altor operatiuni efectuate in baza contractelor incheiate, sau ca efect al legilor.

Cursuri similare:

Datoriile pe termen scurt reprezinta fondurile furnizate de terti - denumiti, generic creditori - pentru care unitatea trebuie sa acorde un echivalent valoric sau o contraprestatie. Asemenea datorii functioneaza din momentul angajarii pana in momentul platii lor. In cazul in care termenul de decontare depaseste un an, sunt purtatoare de dobanda.
Creantele pe termen scurt reprezinta valori economice avansate temporar tertilor - persoane fizice sau juridice numite generic debitori - pentru care urmeaza sa primeasca un echivalent valoric.

Pentru recunoasterea elementelor de creante si datorii in situatiile financiare standardele internationale de contabilitate indica doua criterii care trebuie indeplinite cumulativ: probabilitatea realizarii unui beneficiu economic viitor (pentru active) respectiv a unei iesiri de resurse purtatoare de beneficii economice (pentru datorii); evaluarea sa se poata realiza in mod credibil.
Standardele Internationale de Contabilitate precizeaza in cadrul general de prezentare al situatiilor financiare o noua abordare a datoriilor si distinctia dintre curent si termen lung.

Datoriile reprezinta obligatii actuale ale entitatii ce decurg din evenimente trecute si prin decontarea carora se asteapta sa rezulte o iesire de resurse care incorporeaza beneficii economice.
Trasatura esentiala a unei datorii consta in faptul ca entitatea are o obligatie actuala ce decurge dintr-un contract sau dintr-o cerinta legala. In mod normal acestea reprezinta sume ce trebuie platite pentru bunuri si servicii primite. De asemenea, obligatiile apar si din activitatea normala, din dorinta de a mentine relatii bune de afaceri sau de a se comporta intr-o maniera echitabila.

Daca, de exemplu, se remediaza defectiunile unor produse vandute, chiar si dupa ce perioada de garantie a expirat, sumele ce se asteapta sa fie cheltuite in legatura cu bunurile deja vandute reprezinta datorii.
Trebuie facuta distinctia intre o obligatie actuala si un angajament viitor. Decizia conducerii de a achizitiona active in viitor nu reprezinta prin ea insasi o obligatie prezenta. In mod normal obligatia apare numai in momentul livrarii activului sau in momentul in care exista un acord irevocabil de cumparare a activului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.