Contabilitatea rezervelor

Trimis la data: 2010-07-07
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 1
Autor: Diana Bundea
Dimensiune: 284kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
a) Rezervele legale se constituie potrivit prevederilor din legislatie prin repartizarea unei cote de minimum 5% din profitul brut obtinut la sfarsitul exercitiului financiar, pana cand rezerva atinge 20% din marimea capitalul social:Pe langa profitul brut, la baza constituirii rezervelor legale se pot afla si alte surse prevazute de lege, inclusiv primele de capital. ("De asemenea, se include in fondul de rezerva, chiar daca acesta a atins suma prevazuta la alin. (1), excedentul obtinut prin vanzarea actiunilor la un curs mai mare decat valoarea nominala, daca acest excedent nu este intrebuintat la plata cheltuielilor de emisiune sau destinat amortizarilor" - Legea 31/1990, republicata, art. 183, alin. 3).

Cursuri similare:

Scopul principal al constituirii rezervelor legale il reprezinta protejarea capitalului social, in cazul in care exercitiile financiare se incheie cu pierderi.Daca rezervele constituite anterior se diminueaza, acestea vor trebui completate, cu respectarea conditiilor prevazute pentru constituirea lor (Legea 31/1990, republicata, art. 178, alin. 2).

b) Rezervele statutare sau contractuale se constituie anual potrivit statutului sau contractului de societate, din profitul net.
c) Rezervele reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare se constituie pe seama rezervelor recunoscute la reevaluarea imobilizarilor corporale, atunci cand acestea se apreciaza drept un cistig realizat.Castigul se considera realizat la scoaterea din evidenta a activului pentru care s-a constituit rezerva din reevaluare. Cu toate acestea, o parte din cistig poate fi realizat pe masura ce activul este folosit de entitate. In acest caz, valoarea rezervei transferate este diferenta dintre amortizarea calculata pe baza valorii contabile reevaluate si valoarea amortizarii calculate pe baza costului initial al activului.

d) Alte rezerve, neprevazute de lege sau de statut, pot fi constituie facultativ, in baza hotararii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, din profitul net si alte elemente asimilate capitalului propriu. De asemenea, aceste rezerve se constituie si din diferenta intre valoarea titlurilor primite si valoarea neamortizata a mijloacelor fixe, respectiv a terenurilor, care fac obiectul participarii in natura la capitalul social al altei persoane juridice.

Asemenea rezerve se utilizeaza pentru acoperirea pierderilor contabile sau pentru alte scopuri stabilite de adunarea generala (majorarea capitalului social, acoperirea pierderilor provenite din rascumpararea actiunilor proprii, acordarea de dividende in exercitiile financiare care se incheie cu pierderi etc.).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.