Contabilitatea si fiscalitatea intreprinderii

Trimis la data: 2010-08-14
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 216
Nota: 5.92 / 10
Downloads: 305
Autor: Tonciu Fanel
Dimensiune: 274kb
Voturi: 18
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Procesul de armonizare a contabilitatii romanesti cu Standardele Internationale de Contabilitate si Directiva a IV-a, a Comunitatii Economice Europene reprezinta alternativa de acces a tarii noastre la societatea informationala internationala in cadrul careia informatia contabila joaca un rol primordial.Demersurile privind compatibilizarea sistemului contabil romanesc cu cel mondial este determinat indeosebi de noua configuratie a relatiilor economice internationale intrate intr-un proces de globalizare generalizata, sub impulsul circulatiei internationale a capitalurilor.

Cursuri similare:

Avand in vedere evolutia economiei mondiale aflata intr-un proces ireversibil de globalizare, putem considera ca sistemul contabil se afla in faza unei "concilieri istorice" in cadrul careia diversele sisteme de contabilitate isi redefinesc cadrul conceptual in dorinta de a satisface noile cerinte informationale.

Normalizarea contabila este procesul prin care se elaboreaza reguli sau norme de prezentare a documentelor de sinteza, se definesc metodele si terminologia contabila aplicabile in totalitate sau partial la un ansamblu de terti, de intreprinderi sau specialisti ai profesiei contabile.

Armonizarea contabila este procesul prin care regulile sau normele contabile nationale diferite de la o tara la alta uneori divergente sunt perfectionate pentru a fi comparabile si a se da aceleasi interpretari evenimentelor si tranzitiilor.

Armonizarea contabila la nivel mondial se realizeaza prin implicarea unor organisme si institutii profesionale de renume cum sunt: Comitetul pentru Standarde Internationale de Contabilitate (IASC), Federatia Internationala a Operatiunilor Bursiere, etc.

Armonizarea si normalizarea contabila promovata de aceste organisme, urmareste ca situatiile financiare generale ale intreprinderii (bilantul, contul de rezultate, etc.) sa ofere informatii care sa raspunda in primul rand interesului investitional al intreprinzatorilor si nu doar celui fiscal al statului, reflectand diferentele privind performantele economice si in acelasi timp riscurile ce se manifesta in mediul afacerilor.

Reformele realizate in plan international si national in procesul globalizarii si normalizarii contabile, imprima contabilitatii si fiscalitatii noi orientari ce converg in trei directii principale si anume:
-satisfacerea nevoilor de informare de companiilor multinationale;
-validarea informatiei contabile in cadrul sistemului contabilitatii si fiscalitatii nationale;
-crearea unui sistem de indicatori financiari unitari la nivel international care sa fie urmariti de toate statele.

Realizarea acestor deziderate este influentata in buna masura de interesul fiscal al statului, promovat prin:
- reglementari juridice specifice;
- politicii economice si fiscale corespunzatoare.
Daca se are in vedere modalitatea de aplicare intr-un sistem contabil rational a principiilor si conventiilor contabile universale, analistii converg spre formula necesitatii unei prioritati economice in fata unei forme juridice a evenimentelor si tranzitiilor.
Un asemenea cadru conceptual este constituit dintr-un ansamblu de obiecte si principii fundamentale, admise de profesia contabila liberala pe care se intemeiaza normele si procedurile contabile. Respectarea acestui cadru ar duce la independenta contabilitatii fata de normele si reglementarile fiscale. Astfel s-ar crea premisele libertatii conducatorului intreprinderii in prezentarea situatiilor financiare anuale cu conditia ca datele reflectate sa respecte principiul fundamental al contabilitatii, cel de imagine fidela. Aceasta inseamna ca datele cuprinse in cadrul documentelor de sinteza contabila sa fie prelucrate dupa proceduri, norme si principii caracteristice dreptului contabil universal fara imixtiuni de natura interesului fiscal al statului. In aceste conditii investitorii ar cunoaste realitatea pura a pozitiei financiare si a performantelor financiare, iar deciziile privind investitiile ar avea sanse mai mari de reusita.
Promovarea principiului prioritatii economicului in fata juridicului conduce la o mutatie de fond in ceea ce priveste prezentarea situatiilor financiare anuale, contabilitatea deconectandu-se de la norme si reglementari juridice imperative, realizandu-se implicit independenta contabilitatii fata de fiscalitate, relatiile dintre acestea mentinandu-se pe pozitii de neutralitate fata de toti utilizatorii de informatii financiar - contabil.
Cu toate acestea contabilitatea va reprezenta o sursa privilegiata de informatii pentru organismele fiscale, deoarece majoritatea obligatiilor fiscale se stabilesc pe baza datelor furnizate de contabilitate. Este greu de stabilit o relatie de ordine intre contabilitate si fiscalitate, adica a stabili cine influenteaza mai mult pe cine, pentru ca in realitate cele doua se interconditioneaza reciproc. Astfel:
- contabilitatea "ofera" materia prima fiscalitatii in etapa de stabilire a impozitelor, taxelor si a altor obligatii de natura fiscala;
- fiscalitatea "influenteaza" contabilitatea prin reglementari specifice care urmaresc atragerea la bugetul statului, bugetele locale si alte organisme publice de resurse financiare necesare atat statului cat si unitatilor administrativ teritoriale.
Consideram ca problema fundamentala a raportului dintre contabilitate si fiscalitate izvoraste din realitate in sensul ca principiile, regulile, normele si reglementarile prevazute prin dreptul contabil si cel fiscal nu sunt in toate cazurile congruente (compatibile). Cu atat mai mult in tara noastra unde in prezent "contabilitatea este reglementata", cea ce presupune ca informatia contabila se obtine pe baza principiilor, regulilor si normelor formalizate prin texte de lege, iar informatia fiscala se bazeaza pe principii si norme definite prin dreptul fiscal, putem vorbi de dependenta contabilitatii de fiscalitate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.