Contabilitatea si fiscalitatea privind TVA

Trimis la data: 2010-04-27
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 179
Nota: 9.94 / 10
Downloads: 0
Autor: Raducanu Georgiana
Dimensiune: 213kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) este un impozit indirect bazat pe criteriul deductibilitatii. Din punct de vedere economic valoarea adaugata este un indicator care permite masurarea valorii nou create de intreprindere in urma activitatii sale.Valoarea adaugata poate fi definita ca diferenta intre valoarea bunurilor si serviciilor produse de intreprindere si cea a serviciilor si bunurilor utilizate pentru realizarea lor - numite consumuri intermediare.Din punct de vedere contabil valoarea adaugata este definita ca diferenta intre productia exercitiului cu marja comerciala si consumurile provenite de la terti.

Cursuri similare:

Marja comerciala se calculeaza ca diferenta intre vanzarile de marfuri si costul de cumparare al marfurilor vandute.Productia exercitiului este data de suma intre productia vanduta, productia stocata si productia imobilizata.Consumurile provenite de la terti reprezinta ansamblul cheltuielilor cu materii prime si materiale consumabile, cu serviciile efectiv prestate de terti, inclusiv personalul angajat din afara intreprinderii.

Valoarea adaugata permite remunerarea factorilor: forta de munca (salarii), stat (prin impozite, taxe varsate la stat, creditari (prin dobanzi varsate) si proprietarii intreprinderilor private (prin beneficii).Acest calcul s-a efectuat din punct de vedere teoretic.
In practica, determinarea TVA nu este realizata dupa fiecare operatie, ci separat asupra cumpararilor si respectiv asupra vanzarilor.
Din punct de vedere fiscal, TVA are anumite reguli specifice in care suma valorii adaugate este efectiv realizata in intreprindere, precum si modalitatile sale de calcul.

Aceasta inseamna aplicarea TVA in aval, asupra operatiilor realizate in intreprindere cu clientii sai si admiterea, din punct de vedere fiscal, a deducerii TVA ocazionate de tranzactiile din amonte cu furnizorii sai. Prin diferenta, se obtine TVA datorata sau de plata de catre intreprindere la bugetul de stat.

In Romania, TVA de plata se determina lunar prin diferenta intre TVA colectata asupra vanzarilor si TVA deductibila inregistrata pe facturile furnizorului de bunuri si servicii, inclusiv asupra intrarilor de imobilizari.Intreprinderea va trebui deci sa colecteze prin facturare, TVA pe vanzarile realizate cu clientii sai. Ea va recupera TVA cu ocazia facturii primite de la furnizori pentru cumpararile efectuate in luna februarie 2004.

Intreprinderea varsa la buget diferenta:TVA de plata = 2.850.000 - 1.615.000 = 1.235.000 leiSe constata ca s-a obtinut o taxa identica cu cea calculata direct pe valoarea adaugata.Din punct de vedere contabil, inregistrarile in contabilitatea intreprinderii sunt:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.