Contabilitatea societatilor comerciale

Trimis la data: 2010-01-23
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 51
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Nina_B
Dimensiune: 79kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Fuziunea este operatiunea prin care doua sau mai multe societati comerciale decid transmiterea patrimoniului la alta societate si desfasurarea comuna a activitatii.
"Fuziunea se face prin absorbirea unei societati de catre o alta societate sau prin contopirea a doua sau mai multe societati pentru a alcatui o societate noua" (art. 238 al. (1) - Legea nr. 31/1990, republicata).
Fuziunea reprezinta o modalitate juridica prin care se realizeaza regruparea intreprinderilor.
Scopul fuziunii il reprezinta dezvoltarea capacitatilor de productie, de desfacere, dar si imbunatatirea fluxului de trezorerie.

Cursuri similare:

Cadrul juridic romanesc privind operatiunile de fuziune si divizare este asigurat de prevederile Legii nr. 31/1990, republicata, legea societatilor comerciale, capitolul II.- Fuziunea si divizarea societatilor.
Aspectele care pot fi retinute ca urmare a aplicarii prevederilor Legii nr. 31/1990, republicata, pot fi:

• fuziunea se face ca urmare a absorbtiei unei societati de catre o alta societate sau prin contopirea a doua sau mai multe societati, pentru a alcatui o societate noua (art. 238 al. (1) - Legea nr. 31/1990, republicata);
• fuziunea sau divizarea se poate face si intre societati de forme diferite (art. 238 al. (4) - Legea nr. 31/1990 republicata);
• societatile in lichidare pot fuziona sau se pot diviza numai daca a inceput repartitia intre asociati a partilor ce li s-ar cuveni din lichidare (art. 233 al. (5) - Legea nr. 31/1990);

• fuziunea sau divizarea are ca efect dizolvarea, fara lichidare, a societatii care isi inceteaza existenta si transmiterea universala a patrimoniului sau catre societatea sau societatile beneficiare, in starea in care se gaseste la data fuziunii sau divizarii, in schimbul atribuirii de actiuni sau de parti sociale ale acestora catre asociatii societatii care inceteaza sau in schimbul unei sume de bani, ce nu poate depasi 10% din valoarea nominala a actiunilor sau a partilor sociale atribuite (art. 240 - Legea nr. 31/1990, republicata);

• in baza hotararii adunarii generale a actionarilor a fiecareia dintre societatile care participa la fuziune sau divizare, administratorii acestora intocmesc un proiect de fuziune sau divizare care va cuprinde (art. 24 - Legea nr. 31/1990 republicata):
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.