Contabilitatea stocurilor

Trimis la data: 2009-02-11
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 25
Nota: 9.70 / 10
Downloads: 6
Autor: Lungu Mirela
Dimensiune: 39kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Orice activitate economico-financiara, indiferent de natura sa, ocazioneaza diverse consumuri de munca trecuta, unde se incadreaza, cu pondere relativ insemnata, si cele care privesc valorile de natura stocabila.De altfel, stocurile si productia in curs de executie reprezinta o componenta importanta a activelor circulante, conditionand desfasurarea activitatii oricarei unitati patrimoniale.

Cursuri similare:

Stocurile propriu zise au o structura complexa si cuprind urmatoarele categorii de elemente patrimoniale: marfuri, materii prime, materiale consumabile, produse, animale si pasari, ambalaje, obiecte de inventar, baracamente si amenajari provizorii. Marfurile reprezinta bunurile pe care unitatea patrimoniala le cumpara in vederea vanzarii in starea in care au fost achizitionate.

b. Materiile prime sunt acele active circulante materiale care participa direct la fabricarea produselor si se regasesc, integral sau partial, in produsul finit, fie in starea lor initiala, fie transformata.Materialele consumabile reprezinta activele circulante materiale care participa sau ajuta la procesul de fabricatie sau de exploatare fara a se regasi, de regula, in produsul finit si cuprind: materiale auxiliare, combustibili, materiale pentru ambalat, piese de schimb, seminte si materiale de plantat, furaje si alte materiale consumabile.

Produsele constituie o categorie oarecum eterogena, in cadrul careia se delimiteaza: produsele finite propriu zis, ce se refera la bunurile care au parcurs integral fazele procesului de fabricatie si nu mai necesita prelucrari ulterioare in cadrul unitatii patrimoniale, putand fi depozitate in vederea livrarii sau expediate direct clientilor;
semifabricatele, care reprezinta acele produse al caror ciclu de fabricatie a fost terminat intr o sectie (faza de fabricatie), transferandu-se in procesul tehnologic al altei sectii (faze de fabricatie) sau se livreaza tertilor;

produsele reziduale, unde se au in vedere valori de natura rebuturilor, materialelor recuperabile sau deseurilor rezultate din procesul de productie.e. Animalele si pasarile constituie o alta categorie de elemente patrimoniale care cuprinde animalele nascute si pe cele tinere de orice fel (vitei, purcei, manji si altele), crescute si folosite pentru reproductie, animalele si pasarile la ingrasat pentru a fi valorificate, coloniile de albine, precum si animalele pentru productia de lana, lapte si blana.

f. Ambalajele, care se refera atat la ambalajele refolosibile achizitionate sau fabricate, necesare vanzarii produselor si care in mod temporar pot fi pastrate de terti cu obligatia restituirii in conditiile prevazute in contracte, cat si ambalajele de natura obiectelor de inventar, utilizate numai in interiorul unitatii patrimoniale sau care circula fara decontare, precum si ambalajele si materialele pentru ambalat obtinute in cadrul activitatii proprii in vederea vanzarii catre terti, fapt pentru care sunt considerate produse finite.

Materialele de ambalat, care nu se pot gestiona ca ambalaje, se includ in categoria stocurilor cu denumirea Alte materiale consumabile.
g. Obiectele de inventar, baracamentele si amenajarile provizorii constituie, de asemenea, o categorie distincta de elemente patrimoniale care prezinta anumite particularitati, asa cum reiese din ceea ce se prezinta in continuare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.