Contabilitatea stocurilor si a productiei in curs de executie

Trimis la data: 2010-07-16
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 57
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Mimi Olariu
Dimensiune: 94kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Stocurile sunt active:sub forma de materii prime, materiale etc. ce urmeaza a fi folosite in procesul de productie sau pentru prestarea de servicii;detinute pentru a fi vandute pe parcursul desfasurarii normale a activitatii;in curs de productie in vederea vanzarii.
IAS 2 Stocuri precizeaza criteriile de recunoastere a stocurilor ca active: posibilitatea ca ele sa aduca intreprinderii beneficii economice viitoare si costul lor sa poata fi evaluat in mod credibil.
Referitor la clasificarea si delimitarea stocurilor in contabilitatea financiara, IAS 2 indica criteriile urmatoare: criteriul fizic, criteriul destinatiei si criteriul fazei ciclului de exploatare. Categoriile de stocuri delimitate astfel sunt urmatoarele:

Cursuri similare:

Materii prime participa direct la fabricarea produselor si se regasesc in produsul finit, fie in starea lor initiala, fie transformata.
Materiale consumabile participa sau ajuta la procesul de exploatare, fara a se regasi in produsul finit. Includ materiale auxiliare, combustibili, materiale de ambalat, piese de schimb, seminte si materiale de plantat etc.

Marfurile sunt bunuri cumparate in vederea revanzarii.
Ambalajele cuprind ambalaje refolosibile achizitionate sau confectionate pentru a fi utilizate la desfacerea produselor sau marfurilor; ambalaje produse de unitate pentru a fi vandute; ambalaje de natura obiectelor de inventar; ambalaje de natura mijloacelor fixe (lazi, containere) contabilizate in categoria mijloacelor fixe.
Produsele sunt reprezentate de produse finite, semifabricate si produse reziduale. Produsele finite reprezinta bunurile care au parcurs toate fazele de fabricatie prevazute de procesul tehnologic, fiind depozitate in vederea livrarii catre cumparatori.

Semifabricatele sunt bunuri care au parcurs unele faze ale procesului tehnologic urmand a fi prelucrate in continuare in cadrul unitatii, sau in alte unitati dupa livrarea lor. Produsele reziduale sunt bunuri obtinute din procesul de productie, fiind necorespunzatoare calitativ, urmand sa primeasca alta intrebuintare: rebuturi, deseuri, materiale recuperabile.Materiale de natura obiectelor de inventar sunt bunuri care nu indeplinesc cumulativ cele doua conditii pentru a fi considerate mijloace fixe:

au o valoare mai mica decat limita legala, indiferent de durata lor de functionare, sau o durata de functionare mai mica de un an, indiferent de valoarea lor. In structura lor se cuprind: scule, dispozitive, verificatoare, echipamentul de protectie si de lucru, cazarmament etc.
Dupa locul in care se afla la un moment dat, stocurile pot fi: stocuri aflate in depozitele intreprinderii, stocuri in curs de aprovizionare, stocuri aflate la terti pentru prelucrare sau pastrare. Stocurile din depozitele intreprinderii pot fi grupate dupa apartenenta in: stocuri proprii, fie cumparate fie fabricate in procesul intern de productie, si stocuri ale altor intreprinderi primite spre prelucrare, reparare sau pastrare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.