Contabilizarea mijloacelor fixe in functie de operatiunile realizate intr-o intreprindere

Trimis la data: 2010-06-06
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 0
Autor: Andi Petrescu
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
a)Achizitionarea
In factura furnizorului sunt inscrise pretul de cumparare a mf, eventualele cheltuieli, accesorii facturate in contul clientului si TVA.
Operatiunea se poate realiza cu ajutorul unui cont denumit furnizor de mf.
Achizitionarea poate avea loc in urmatoarele etape:
1.plata unui avans catre furnizorul de cont avans furnizor=disponibil in banca

Cursuri similare:

2.receptia imobilizarii sau a mf si primirea facturii=furnizor
3.reglarea platii furnizorului si inchiderea operatiunii
b)Productia de imobilizari in curs corporale=venitul din productia de mf
c)Receptia mf
d)Inregistrarea TVA
e)Achizitionarea de mf din import se poate face in devize si operatiunea va fi:debit credit mf=furnizor de imobilizari
f)Intrarea unor mf cu titlu gratuit (asemanatoare ca in prima situatie)
g)Inregistrarea cheltuielilor cu amortizare DC
Cheltuieli privind amortizarea = Amortizarea mf
In planurile de conturi contemporane se utilizeaza notiunea de imobilizari corporale(ca o notiune mai larga) acolo unde noi am utilizat mf.

Deprecierea sub forma amortizarii se contabilizeaza prin debitarea unui cont de cheltuieli de exploatare privind amortizarile si creditarea unui cont de amortizare.
h)Scoaterea in evidenta a unor mf integral amortizate
i)Iesirea de mf din patrimoniu ca urmare a unei situatii de forta majora. Valoarea neta contabila a acestor imobilizari se inregistreaza ca o cheltuiala privind operatiile de capital. Eventualele provizioane pentru deprecierile aferente acestor imobilizari sunt considerate venituri din provizioane:
-scoaterea din evidenta a unor mf distruse.

Contabilitatea stocurilor(materialelor)
In cadrul unei intreprinderi stocurile sau capitalul calculat reprezinta componenta vie a patrimoniului societatii respective( capitalul cu viteza cea mai mare de rotatie).Stocurile le putemdefini ca fiind bunuri si servicii care intra in ciclul de exploatare pentru a fi vandute sau consumate pana la prima utilizare. Stocurilese consuma integral la un proces de productie (element unitar). Stocurile respecta principiile de baza ale contabilitatii in conditiile in care participa la un exercitiu financiar. Ele sunt evaluate si sub incidenta a doua viziuni:
-la cost de achizitie
-la cost de productie

Contul de achizitie convenit intre vanzator si cumparator contine: pretul de achizitie, taxele nerecuperabile(taxe vamale), cheltuieli accesorii( cheltuieli de transport, de aprovizionare).Pot exista si diminuari ale acestuia generate de reduceri comerciale sub foma de discouturi, comisioane acordate de catre vanzator.Nu participa la formarea costului de achizitie cheltuieli financiare ocazionate de finantarea stocurilor si nici cheltuieli financiare generate de intarzierea la plata a acestora.

Costul de productie contine costul materialelor sau materiilor prime consumate pentru obtinerea unor stocuri din productia proprie, cheltuielile directe incorporate in valoarea stocurilor obtinute, cheltuielile indirecte rational atasabile productiei acestor stocuri. Costul de productie reprezinta cheltuielile realizate pentru a concepe un mf si ele sunt proiectate pe contabilitatea cheltuielilor, in special cheltuielile realizate la nivelul sectiilor de productie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.